Pandemi ile birlikte başlayan ekonomide kötü gidişata karşı vatandaşın alım gücü düşmeye devam ediyor. Memur-Sen tarafından yapılan açıklamada, bütçe görüşmelerinin devam ettiği süreçte kamu görevlilerinin talep ve beklentilerinin görülmesi ve ihtiyaçların karşılanacağı adımların atılması için çağrıda bulunuldu. Toplu sözleşmede kayıplara karşı vergide yüzde 15’i aşan kısımların geri iade edilmesi teklifinin uygulanması gerektiği belirtildi.

KAYIPLAR YIL SONUNA KADAR DAHA DERİNDEN HİSSEDİLECEK

Memur-Sen’den yapılan açıklamaya göre, kamu görevlileri yapılan maaş artışları ve ek desteklere rağmen ek bütçede Gelir Vergisi dilimlerinde yeterli düzenlemenin yapılmaması ve kamu görevlilerine ödenen harcırah tutarlarının günün şartları karşısında yetersiz kalmasından dolayı önemli kayıplar yaşadığı belirtildi. Yaşanan kayıpların ise yılsonuna doğru daha derinden hissedileceğinin altı çizildi.

GELİR VERGİSİ DİLİMLERİ ADİL BİR ŞEKİLDE DÜZENLENMELİ

Uygulanacak Yeniden Değerleme Oranının yüzde 122,93 olarak belirlendiğinin hatırlatıldığı açıklamada, oranın belirlenmesi ile birlikte gelir vergi dilimlerine ilişkin somut verilerin ortaya çıktığı belirtildi. Yeniden Değerleme Oranı ile birlikte hem asgari ücretli hem de kamu görevlisinin ciddi kayıplar vereceğine dikkat çekildi. Sabit gelirlilerin yapılacak maaş artışının ardından hem yüzde 20 hem de yüzde 27’lik dilime gireceğinin altı çizilerek kayıplarının önlenmesinin kesin olduğu bunun önüne ise Toplu Sözleşme masasında sunulan ‘Vergide yüzde 15’i aşan kısmın iade edilmesi’ teklifinin uygulanması ve Gelir Vergisi dilimleri adil bir şekilde düzenlenmesi için çağrıda bulunuldu.

HARCIRAH TUTARLARI GÜNÜN ŞARTLARINA UYGUN HALE GETİRİLMELİ

Harcırah tutarlarının da yetersizliğine dikkat çekilen açıklamada, harcırah tutarlarının günün şartlarına uygun olarak düzenlenmesi gerektiği ifade edilerek, güncel rakamların kamu çalışanlarının ihtiyaçlarını karşılama işlevini karşılayamadığı belirtildi. Açıklamada, “Başta yer değiştirme masrafı, taşıt gideri, yatacak yer temini ve gündelik tutarı olmak üzere harcırah tutarlarının; günümüz piyasa koşulları dikkate alındığında konaklama, yol ve benzeri giderleri karşılama noktasında yetersiz kalacağı görülmektedir. Bu yüzden kamu görevlilerine ödenen harcırah tutarları en az yeniden değerleme oranında artırılarak günün şartlarına uygun hale getirilmelidir” denildi.

milligazete