Bakanlık tarafından konfederasyon ve sendikalara gönderilen davet yazısında toplantı gündemi “Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Hususlar” ve “Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik” olarak belirlenirken, Memur-Sen sosyal medya aracılığı ile KPDK toplantısına dair açıklamalarda bulundu.

Memur-Sen resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada bakanlık tarafından gündemi belirlenen KPDK toplantısına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ekonomik gelişmeler ve kamu görevlilerinin ekonomik beklentileri ile ilgili başlıkların toplantı gündeminde yer almamasını eksiklik olarak niteleyen Memur-Sen, “Memur-Sen olarak; gündem konularını doğru bulmakla birlikte, 2020 Kasım KPDK’sının yapılamaması, 2020’nin yıllık ve 2021 yılının ilk üç aylık ekonomi verileri, pandeminin etkileri ile kamu görevlilerinin haklı tepki ve beklentilerinin gündeme yansımadığı kanaatindeyiz” ifadelerini kullandı.

Daha önce ekonomik gelişmelerin memur maaşının alım gücünü düşürdüğü gerekçesiyle seyyanen zam talebinde bulunan ve konuyla ilgili bürokratik girişimlerde bulunan Memur-Sen, mali taleplerin de gündemde yer almasını istedi.

“Kamu İşvereni’nin ve Hakeminin eseri 5. Dönem Toplu Sözleşme’nin kayıplarını tazmin, mağduriyetlerini telafi için siyasi iradeye sorumluluk alma, maaşlara seyyanen zam yapma, enflasyon tazminatını gündeme alma tekliflerimizi deklare ettik” ifadelerinin yer aldığı yazılı açıklamada Memur-Sen ayrıca KPDK’da daha önce de dile getirdiği çeşitli konu başlıklarının yer alması gerektiğini vurgulandı.
Memur-Sen’in yaptığı yazılı açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi:
“4688 sayılı Kanunda evrensel ilkeler ve uluslararası sözleşmelerle çelişen, ülke gerçekleriyle uyumsuz, sendikal kavram, kuram ve hükümler yönüyle yetersiz hükümlerin değişmesi, olması gereken hükümlerin eklenmesi için değişiklik yapılması gerektiğini de ifade ettik.

‘Gelir vergisinde mağduriyet bitmeli/adalet gelmeli’, ‘ek ödemede beklentiler karşılanmalı’, ‘ek gösterge vaadi yerine getirilmeli, kapsam genişletilmeli’, ‘YH sınıfı kalkmalı, personeli uygun sınıflara aktarılmalı’ çağrılarıyla haksızlığı mimledik, hakkı ve doğruyu işaret ettik. ‘Derece-Kademe sınırı olmamalı’, ‘kamuda kariyer imkanı artmalı, ehliyet esas alınmalı’ duruşunu sahada ve masada dile getirdik. ‘Pandemiyle mücadele kahramanı kamu görevlilerinin adalet-hakkaniyet talepleri karşılanmalı’ irademizi sürekli seslendirdik. Bu çerçevede, 2021'deki ilk, 6. Dönem Toplu Sözleşme öncesi son KPDK özelliğine sahip toplantı; süre yönüyle zaman kısıtlaması içermeyen, gündem yönüyle daha fazla konuya temas eden, amaç yönüyle Toplu Sözleşme sürecine ön hazırlık misyonuyla gerçekleşmelidir. Bu bakış açısıyla; ‘Sözleşmeli Personel’ merkezli gündem maddesini; sözleşmelilerin beklentilerinin karşılanması, sözleşmelilik sorununun ortadan kalkması ve kadroya geçiş sürecinin planlanması hedeflerinde ortaklaşma ve birlikte çalışma fırsatı olarak görüyoruz. Görevde Yükselme odaklı gündem maddesini kariyer-liyakat-ehliyet esaslı kamu personel sistemi arayışına katkı, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarında yaşanan sorunların, sınırların, isteksizliğin ve eksiklerin giderilmesine etki çabası olarak değerlendiriyoruz. Bakanlık tarafından bildirilen gündem konuları yanında; 4-C’den 4-B Geçen Personelin Mağduriyetlerinin Giderilmesi ekonomik Veriler ve Seyyanen Zam Talebi 4688 Sayılı Kanuna İlişkin Eleştiri, Beklenti ve Öneriler yardımcı Hizmetler Sınıfı’nın Kaldırılması Döner Sermaye Adaletsizliği ve Hakkaniyet Beklentisi Kadro-Derece Sınırlaması Gelir Vergisi Mağduriyetleri-Talepleri Ek Ödeme-Ek Gösterge Teklifler-Beklentiler Pandemi Dönemi Sorunları-Beklentileri Ekonomi Reform Paketi ile İnsan Hakları Eylem Planı’nın (Kamu Görevlileri-Kamu Personel Mevzuatı Önceliğiyle) Değerlendirilmesi KİT’lere Yönelik Yeniden Yapılandırma Çalışmaları önceliğinde fiilen gündemde olan konuların da KPDK’da ele alınması gereklidir”

Memur-Sen, yaptığı açıklamada son olarak Ağustos ayında gerçekleştirilecek olan 6. Dönem Toplu Sözleşme öncesinde KPDK’nın daha etkin bir şekilde işletilmesi ve Toplu Sözleşme sürecinin yoğunluğunun azaltılması tavsiyesinde bulunarak “Memur-Sen olarak bildirilen konular yanında yukarıda yer verdiğimiz konuları da toplantıda ifade edeceğiz. Kamu tarafı temsilcileri de buna göre hazırlık yapmalıdır. Yarınki KPDK, 6. Dönem Toplu Sözleşme sürecinin yükünü hafifletmeli, hazırlıklarını başlatmalıdır” dedi.