Öğrenci andı, Türkiye ve KKTC'deki ilkokullarda her sabah öğrenciler derse girmeden okutulan yemin metni. 1933 yılında Millî Eğitim Bakanı Reşit Galip tarafından hazırlanmış ve okullarda okutulması yasal zorunluluk haline getirilmiştir. 1972 ve 1997 yılında ant metninde ufak değişiklikler yapılmış ve ülkemizde 2013 yılında, KKTC’de ise 2014 yılında öğrenciler ilk derse girmeden önce; öğrenci andının okunması uygulaması kaldırılmıştır.

Andımız, neden kaldırıldı?

"Andımız olarak bilinen metnin yazarı Reşit Galip insanları kafataslarına göre sınıflandırıyordu" iddialarıyla öğrenci andı hedefe konulmuş ve açılım paketi kapsamında 2013 yılında okullarımızda okunması uygulamasına son verilmişti.

Andımızın son hâli böyleydi:

        Türküm, doğruyum, çalışkanım,

        İlkem: küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.

        Ülküm: yükselmek, ileri gitmektir.

        Ey Büyük Atatürk!

        Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim.

        Varlığım Türk varlığına armağan olsun.

        Ne mutlu Türküm diyene!

 

Öğrenci Andına yapılan ırkçılık suçlamaları temelsiz ve asılsızdır. Anayasamıza göre Türkiye Cumhuriyeti’ne vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes Türk’tür. Ant metni Anayasamızın ruhuna uygundur. Andımız, Ulu Önderimiz Atatürk’e bağlılığa, Türk Milletinin bir evladı olmanın onuruna vurgu yapar.

Varlığımızı Türk Varlığın armağan etmiş bir neslin evlatları olarak öğrenci andının tekrar okullarda okutulmasını talep ediyoruz.

 

Serdar GÜNDÜZ

Hürriyetçi Eğitim Sen Ağrı İl Temsilcisi