2020-2021 yılı eğitim öğretim döneminde yüz yüze eğitime sayılı günler kala artış gösteren Coronavirüs vakaları gösteriyor ki ya 21 Eylül’e uzatma verilecek. Ya da değil yüz yüze eğitim, yüz yüze seminerde bile okullarda patlak veren vaka patlamasından sebep 21 Eylül’den bir süre sonra online eğitime dönülecek.

OSMANLI’YA MATBAA KAÇ YIL SONRA GELMİŞTİ…

Gebze Bölgesi ölçeğinde online eğitime erişilebilirliğin önünde ciddi engel var. Dilovası’nda internet altyapısı eksikliği yerel idareciler tarafından nihayet “keşfedildi.” Belediye Başkan Hamza Şayir eylül ayı olağan meclis toplantısında, “Dilovası’nda internetsiz ev kalmayacak” dedi. Dilovası bu özelliğiyle matbaanın dünyadaki keşfiyle Osmanlı döneminden ülkemize giriş sürecindeki süreyi anımsattı. Yıl 2020, “Dilovası’nda internetsiz ev kalmayacak” vaadi Dilovalı’ya asrın müjdesi!

MEVLANA’DA MUHTAR İSYANLARDA

Gebze Mevlana Mahallesi Muhtarı Hüseyin Öztürk, Dünya Barış Günü’ne denk gelen 1 Eylül günü sosyal medyadan yaptığı paylaşımda günün önemine değinmedi ama yarınlarımıza atıfta bulundu: “2020 - 2021 sezonu okulların başlaması sebebiyle pandemiden dolayı uzaktan eğitim kararı alınmıştır. Fakat yaşanan internet sıkıntısı nedeniyle mahalle halkımız mağdur olmaktadır içinde bulunduğumuz mağduriyetin giderilmesi çocuklarımızın eğitimlerinden geri kalmamaları için gerekli adımların atılması gerekli mercilere duyurulmuştur.”

ÖZELLEŞTİRMECİLER BİLE DEVLET

DÖNEMİNİ MUMLA ARIYOR

Çayırova’da internet başvurusunda bulunanlara Türk Telekom tarafından bağlanma tarihi bile verilemiyor veya verilemiyor – du -. 2005 yılında özelleştirildiğinde, özelleştirmeyi savunanların gerekçelerinden biri, “Devletin hantal yapısı…” falan filandı.

SEDAŞ İLE TT’Yİ KOY ÇUVALA…

Aynı elektrik özelleştirmesi ve günümüzde süren SEDAŞ rezilliği gibi, Türk Telekom da Devlet kurumu olduğu yılları mumla aratıyor. Hatta özelleştirmeciler bile arıyor. Çünkü Çayırova için internet bağlantısında bulunduğumuzda kurumdan verilen yanıt: Soket yok..

UYAN HOROZUM. SABAH OLDU!

Öte yandan Çayırova merkezli Kocaeli Pusula Gazetesi’nde bir süre önce “Komşum internet istiyor” diye özel haber yayınlanınca Türk Telekom Genel Merkez Yöneticisi Ayşe Fırat gazetedeki haberi okuyup takip ettiklerini, bununla ilgili çalışma başlattıklarını, sıkıntı yaşanan yerlerin çalışmalarını yapacaklarını, konu ile ilgili servis yetkililerinin haberde imzası yer alan Ali Öksüz’e söyledi. Tabiri tacizse tam bir, “Uyan horozum sabah oldu” vakası.

ÇAYIROVALILAR. BAYİLERE DE BAŞVURABİLİRSİNİZ

Kocaeli Pusula’dan Ali Öksüz, Ayşe Fırat ile görüştükten birkaç dakika sonra 444 0 375 no’lu hattan Mahir Bey aramış. Mahir Bey, Ali Öksüz’e en kısa sürede yetkililere bilgi vererek geri dönüş yapacaklarını söylemiş. Aynı gün ikindi sularında Mahir Bey, Ali Öksüz’ü yine arayarak konunun yönetim tarafından gündeme alındığını, Çayırova’da alt yapısı olmayan vatandaşların, ‘Türk Telekom çağrı merkezine ya da Türk Telekom bayilerinden altyapı talebiyle başvuru yapmaları gerektiğini söylemiş.

AAAAA… BİZİM BÖLGEMİZMİŞ! NASIL DA GÖRDEDİK HAY AKSİ

Bir de konu Türk Telekom Gebze Müdürlüğü tarafından gündeme alınmış yani Türk Telekom Gebze de kendi bölgesindeki eksikliği “keşfetmiş” olmuş. Ve hatta bir “asrın müjdesi” vakası mahiyetinde, Çayırova’da alt yapı çalışması başlamış. Okullarda online eğitimin başladığı gün veya günlerde, yüz yüze eğitime 21 gün kala.

ÇOK YAMAN ÇELİŞKİLER BUNLAR

Öte yandan bu yorum haberde konu edilen yerleşkelerden Dilovası, Kocaeli’nin gelir düzeyi en düşük ilçesi.

Gebze’nin Mevlana Mahallesi, malum, belki de Gebze’nin en dar gelirli mahallesi.

Çayırova’nın, “Altı kaval üstü şişhane.” Bir yanında akıllı evler, ultralüks dairelen, villalar diğer tarafta dere yatağındaki kondular. Varsılı interneti de bilgisayarı da bulsa soket yok, yoksulu soketle interneti bulsa bilgisayarı yok.

İLK DEFA BİR SENDİKA BU EKSİKLİĞE ÇÖZÜM ÖNERİSİ GETİRDİ  

Yeni eğitim öğretim dönemine doğru bölgemizdeki eğitim sendikalarının şube başkanları da başta sağlık olmak üzere eğitimin, eğitimcinin sorunlarına değinip gündeme getirmişti. Ancak yoksulların bilgisayara erişimine dair çözüm önerisinde bulunan bugüne kadar –kuvvetle muhtemel- olmamıştı. Ya da olduysa dahi, aşağıda yer alan çözüm önerisiyle gündeme gelmemişti. Bu eksikliği de Türk Eğitim-Sen Kocaeli 2 No’lu Şube Başkanı Orhan Kütük giderdi. Aynı zamanda Kamu-Sen Kocaeli İl Temsilcisi olan Kütük, orta gelir grubuna yönelik olarak bilgisayar başta olmak üzere her tür materyal için ÖTV ve KDV muafiyeti, yoksullar için ama onlarla birlikte orta gelir grubu için de ücretsiz bilgisayar ve ekipman desteği istedi. Kütük açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİBUNU YAPACAK GÜÇTEDİR

“Öyle görünüyor ki, uzaktan eğitim bir süre eğitim hayatımızın parçası olacak.

Hükümet, öğretmen ve öğrencilerimizin kişisel bilgisayar ve uzaktan eğitim araçlarına kavuşması için tedbirler almalıdır.

Bu adımlardan bir tanesi de KDV ve ÖTV sıfırlamasıdır.

Hatta ihtiyaç sahibi aileler için öğrencilerimize ücretsiz temin de sağlanmalıdır. (Nitekim daha önceki yıllarda tablet dağıtımı söz konusu olmuştu.)

Türkiye Cumhuriyeti Devleti bunu yapacak güçtedir.”

Yenihaber