Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Ali Güldemir, yönetim kurulu üyeleri DİB Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ı DİB’deki makamında ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Genel Başkan Güldemir, Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nın 1-7 Ekim tarihlerinde kutlanacağını hatırlatarak “Din Görevlilerimiz için son derece önemli olan bu haftanın din görevlisi odaklı kutlanmasını ve daha çok din görevlilerimizin sorunlarının ele alındığı ve çözüme kavuşturulduğu bir hafta olmasını arzu ediyoruz.” Dedi.

İlitam Kontenjanları Yükseltilmeli

Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Ali Güldemir ziyarette İlahiyat ön lisans mezunlarının kontenjanların indirilmesinden dolayı büyük bir mağduriyet yaşadıklalarını belirtti. İlahiyat önlisans mezunlarının sorunlarını anlatan Genel Başkan Mehmet Ali Güldemir, “Şu anda açıklanan kontenjan ihtiyacı karşılamaktan çok uzak. Biz sendika olarak din görevlilerin lisans tamamlamasının ve mesleki bilgiler noktasında daha donanımlı olmasının çok önemli olduğuna inanıyoruz. Din hizmeti oldukça önemli bir hizmettir. Din görevlisi kardeşlerim daha donanımlı daha eğitimli olduklarında din hizmetinin kalitesi de artacaktır. Biz sadece DİB personelini kapsayacak şekilde bu konunun yeniden değerlendirilmesini istiyoruz.” İfadelerine yer verdi.

Müftülere Verilen Nikah Kıyma Yetkisi Genişletilmelidir

Ziyarette Müftülere verilen nikah kıyma yetkisine de değinen Güldemir “Müftülere verilen nikah kıyma yetkisi ile evlenecek çiftlerimizin bir çoğu nikahlarını müftülerimizin kıymasını arzu ediyor. Bu da müftülerimizin iş yükünü artırıyor. Verilecek bir yetkilendirme ile din görevlilerimiz de tıpkı belediyelerde belediye başkanının yetkilendirdiği memurun nikah kıya bilmesi gibi nikah kıyma konusunda yetkilendirile bilirse işler daha kolay işleyecektir diye düşünüyorum” dedi.

4/B Sözleşmeli Personelin Sorunları Çözülmelidir

Kurumda iki tip sözleşmeli kadronun olmasının büyük sıkıntılara yol açtığını belirten Güldemir “Tüm 4/B sözleşmeli personelin 3+1 formülü ile kadroya alınması ve çalışmalarını müteakip 1 yılın sonunda eşi ister kamuda isterse özel sektörde çalışsın tüm 4/B sözleşmeli personelin becayiş ve eş durumu tayininden yararlanmasının iş barışı açısından son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. 9 Temmuz 2018’den sonra atatan 4/B sözleşmeli personel çakılı kadro gereği 1 yılın sonunda eş durumu ve becayiş hakkından yararlanamıyor, bu da eşinden ve çocuklarından ayrı çalışmak zorunda kalan personelin moral ve motivasyonunu düşürüyor. Sendika olarak kurum personelimizi sıkıntıya sokan bu uygulamaların bir an önce düzeltilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu. 

Filyasyon Ekiplerinde Çalışan Din Görevlileri Korumasız

Pandemi döneminde din görevlilerinin kendi görevleri yanında Vefa Destek Grubu ve Filyasyon ekiplerinde de etkin bir şekilde görev aldıklarını söyleyen Güldemir, “Filyasyon ekiplerinde fedakarca çalışan arkadaşlarımızdan güvenlik görevlileri özellikle düğün, sünnet gibi kutlamaları fotoğraflamalarını istiyor. Vatandaşla din görevlisini karşı karşıya getiren bu tür uygulamalardan vazgeçilmesini istiyoruz. Çoğu zaman yanlarında güvenlik görevlisi bulunmadan yapılan ev ziyaretlerinde din görevlilerimiz çeşitli saldırılara da maruz kalabiliyor. Görevleri aranda cenaze yıkıma bulunmamasına rağmen Covid-19’dan vefat eden cenazeleri yıkama konusunda din görevlilerinin zorlanmaması gerektiğini düşünüyoruz. Özellikle Covid-19’dan vefat eden cenazelerin yıkanması esnasında gerekli güvenlik tedbirlerinin alınmaması ve malzeme sağlanmaması nedeniyle yaşanan sıkıntılar bizleri ziyadesiyle üzmüştür. Bunların çözülmesini istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Kurumumuza Her Zaman Sahip Çıktık

Kurum ve sendika olarak kurum personelinin daha iyi şartlarda çalışabilmesi din hizmetini daha sağlıklı ve daha etkin suna bilmeleri için çalıştıklarını belirten Güldemir, “Yalnızca kurum personelimize değil kurumumuza ve başkanımıza yapılan saldırılar karşısında da Diyanet-Sen olarak hiçbir zaman sessiz kalmadık ve gerekli cevabı ve tepkiyi ivedilikle verdik. Diyanetimiz de siz değerli başkanımızda Diyanet personelimizde hiçbir zaman sahipsiz değildir. Bunun böyle bilinmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Erbaş: Sivil Toplum Örgütlerinin Önemi Her Geçen Gün Daha İyi Anlaşılıyor

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Prof. Dr. Erbaş, sivil toplum kuruluşlarının önemine değinerek “Diyanet-Sen’in kuruma ve personelimize sahip çıkma konusundaki tavrını takdirle karşılıyorum. Haksız saldırılar karşısında her zaman gerekli cevabı vermiş ve yaptığı basın açıklamaları ile bunu ortaya koymuştur.” dedi

İlitam konusuna da değinen Prof. Dr. Erbaş “Kurum personelimizin eğitimi bizler için son derece önemli. Önlisans mezunu kurum personelimizin lisans tamamlama konusundaki talepleri bizler için gurur verici bir istektir. Bunun karşılanması konusunda elimizden geleni yapacağımızdan kuşkunuz olmasın” ifadelerine yer verdi.

Karslı’ya Hayırlı Olsun Ziyareti

Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Ali Güldemir ve beraberindeki heyet Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığı’na atanan Prof. Dr. İbrahim Hilmi Karslı’yı ziyaret ederek yeni görevinin hayırlı olması temennisinde bulundular.

Karslı’ya 4-6 yaş Kur’an Kursu Öğreticilerinin karşılaştıkları sorunları anlatan Güldemir, 4-6 yaş anaokulu çocuklarının hijyenik bir ortamda eğitim görmesi gerektiğini ve bu kurslara İş-Kur aracılığı ile temizlik personeli görevlendirilmesini istedi.