Anadolu Eğitim Sendikası tarafından yapılan açıklama şu şekilde;

Anadolu Eğitim Sendikası olarak, diplomaya dayalı alan değişikliklerinin mutlaka yapılması konusunda bakanlığa başvuru yaptık. Yapılan başvuruda 2012 yılı öncesine kadar düzenli olarak yapılan alan değişikliğinin, yaklaşık 5 yıldır yapılmadığı bunun çok önemli bir hak olduğu belirtildi. Atama ve yer değiştirme yönetmeliğinin ilgili maddesinin açık olduğunu, bu maddeye göre diplomaya dayalı alan değişikliğinin yapılmasının hukuki olacağını belirterek, bilakis yapılmamasının zararlarının olacağını ve öğretmenlerin durumdan etkileneceğini ve huzursuz bir şekilde alanı dışında çalışmaya devam edeceğini bakanlığa bildirdik. Yapılacak bir alan değişikliği ile öğretmenler; norm açığına göre veya alan değişiklikleri ile muhtemel ortaya çıkabilecek normlara göre ve hizmet puanına göre yerleşecekleri için, bu durumda zarar oluşmayacağını belirttik. Sistemin bundan nefes alacağı, sirkülasyonun sonraki atamalara yer açacağı gerçeğinin göz ardı edilmemesi gerektiğini Milli Eğitim Bakanlığına bildirdik.

 

Anadolu Eğitim Sendikası Hukuk Sekreterliği

 

Sayı:    749- 17/4788                                                                                       Tarih:20/12/2017

Konu: Diplomaya Dayalı Alan Değişikliği
           
 
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğüne
 

  İlgi: a) 17/04/2015 Tarih ve 29329 Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama Ve Yer Değiştirme          Yönetmeliği

          b) 18/12/2017 Tarihinde Müdürlüğünüz tarafından yayımlanan Alan Değişikliği Duyurusu
           c) Talim Terbiye Kurulunun 80 Sayılı Kararı 

Bilindiği üzere bakanlığınız tarafından ilgi b) duyurusu ile öğretmenlere alan değişikliği hakkı verilmiş, 22 Aralık tarihine kadar başvuruların yapılarak tamamlanması istenmiştir. Yapılan alan değişikliği duyurusu çok sınırlı tutularak, sadece 540 saatlik zihinsel engelliler öğretmenliği sertifikası olanlar ile, alanı kapatılan ancak diploması başka bir alana da kaynaklık eden öğretmenler için başvuru hakkı verilmiştir. Hemen belirtmek gerekir ki bu duyuruda; 540 saatlik zihinsel engelliler sertifikasını sonradan alan ve bu alana geçmek zorunda bırakılan ve alanında huzursuz olarak çalışan diploması sınıf öğretmenliği veya başka branştan olan öğretmenler unutulmuştur. Bir taraftan diplomasına göre alanına dönmek isteyenler, bir taraftan zihinsel engelliler öğretmenliği alanına geçebilecek gönüllü öğretmenler. Bunun dışında eklemek gerekir, diploması Talim Terbiye Kurulunun 80 sayılı cetveline göre başka alanlara kaynaklık eden öğretmenler yine görmezden gelinmiştir.

 

2012 yılı öncesine kadar düzenli olarak yapılan alan değişikliğinin, yaklaşık 5 yıldır yapılmamakta bundan dolayı bunun çok önemli bir hak olduğu belirtmek gerekir. İlgi a) yönetmeliğinin ilgili maddesi açıktır ve şöyle denilmektedir: “Alan değişikliğine bağlı yer değiştirmeler başlığı altında MADDE 60 – (1) Bakanlıkça uygun görülmesi hâlinde; öğrenimine uygun alanı dışında bir başka alana atanan öğretmenler, öğrenimleri birden fazla alana atanmaya kaynak olan öğretmenler ile başka bir alanda yükseköğretimi bitiren öğretmenler, adaylıklarının kaldırılmış olması ve yükseköğrenimlerinin atanacakları alana uygun olması kaydıyla, Bakanlığın kararına göre mezuniyetleri itibarıyla atanabilecekleri alanlara alanlarının değiştirilmesini isteyebilir.” Yazmaktadır. Bu maddeye göre diplomaya dayalı alan değişikliğinin yapılmasının hukuki olacaktır. Aksine yapılmamasının zararları olacak ve öğretmenlerin durumdan etkileneceği ve huzursuz bir şekilde alanı dışında çalışmaya devam edeceği bir gerçektir. Yapılacak bir alan değişikliği ile öğretmenler; norm açığına göre veya alan değişiklikleri ile muhtemel ortaya çıkabilecek normlara göre ve hizmet puanına göre yerleşecekleri için, bu durumda zarar oluşmayacak atanacak öğretmenler etkilenmeyecektir. Sistemin bundan nefes alacağı, atama ile oluşacak sirkülasyon ile sonraki atamalara yer açılacağı gerçeği göz ardı edilmemelidir. Üyelerimizin yasal haklarının saklı kalmak üzere, duyurunun değiştirilmesi ve alan değişikliğinin yönetmeliğe uygun olarak kapsamının genişletilmesi kamu yararınadır.

Gereğini arz ederiz.