Teog kaldırılmış, yeni sınav sistemi hazırlıkları yapılırken herkes tarafından en çok şu soru sorulmuştu. Teog niye kaldırıldı?

Meb herkesin hoşuna gidecek şu cevabı vermişti.

1.       Çocuklarımızı sınav stresinden kurtaracağız.

2.       Sınava giren öğrenci sayısını azaltacağız.

Peki gerçekleşti mi? Hayır maalesef. Daha kötüsü oldu.

Baştan söyleyim. Teog sınav sisteminin kaldırılmasının asıl nedeni İSTANBUL olmuştur. Çünkü o dönemde mega kent İstanbul’da ki liseler, ortaokuldan mezun öğrencileri karşılayacak durumda değildi. Bunun üstüne tüm çabalara rağmen okul sayısı artırma girişimlerin eksik kalması, tekli eğitime geçin baskıları, okul dönüşümleri, fetö’dan devralınan halkın okullarının kontenjanlarını çok az girilmesi, okul kontenjanlarının düşürülmesi, herkesin az öğrenci ile başarılı fotoğrafı verme isteği Teog’un son yerleştirmesin de velileri isyan noktasına getirmişti. 12 yıl zorunlu eğitim politikanız var ise vatandaşın çocuğunu örgün eğitim veren bir okula yerleştirmek zorundasınız. Birilerin nitelikli eğitim yapacam diye, evrak üzerinde başarılı desinler diye binlerce çocuğumuza örgün eğitim hakkından mahrum bırakılmasına neden olmuştur. Açık liseyi geçtim, sadece çıraklık eğitim merkezlerine İstanbul da o dönemde isteği dışında 18 bin öğrenci zorla yerleştirilmiştir.

Sayın Cumhurbaşkanımız o dönemde İstanbul da açılışlar, programlar esnasında yanına yaklaşan her anne-baba çocuğum ne olacak? sorularıyla muhatap kalıyordu.  Cumhurbaşkanımız bunlara duyarsız kalmayarak, her siyasetçinin her Devlet adamının yapması gerektiği gibi sorunu öğrenmek istedi.  Bende İstanbul yerel siyasetin isteğiyle hazırladığım “İstanbul’un Eğitim Sorunu” raporunu teslim ettim.  Biz üzerimize düşeni yapmıştık. Nihayetinde Teog sınav sisteminin problemleri olsa da asıl problem yerleştirme sorunuydu.  Bakanlığımız yukarda saydığım iki hedefi Cumhurbaşkanımıza sunarak Teog’un kalkmasına LGS’nin gelmesine sebep olmuşlardır.

Bu yıl ortaokullardan 1milyon 200 bin öğrenci mezun oldu. Sadece 139 bini LGS puanı ile bir yerlere yerleştirilecek. LGS ülke genelinde ki 1531 lisede ki 139 kontenjan için düzenlendi.

                Meslek liseleri:         24 bin

İmam hatip liseleri: 28 bin

                Fen liseleri:               34 bin

                Anadolu liseleri:      42 bin

                Sosyal bilimler:          9 bin öğrenci alacak.

1 milyon 100 bin öğrenci sınava girmiş. Yaklaşık 1 milyon öğrenciyi kurduğunuz sistemin dışında kalıyor.

Neydi hedef; sınav stresini azaltacağız. Sınava giren öğrenci sayısını düşüreceğiz. Başardınız!

Öyle bir sistem yarattınız ki 1 milyon öğrenci girdiği sınavda nihayetinde başarısız olacak.  14 yaşında ki çocuklarımızın hayal kırıklığının sorumlusu kim? Sorunu yaratanlar mı? Sorunu görmezden gelip çözmeyenler mi?  

Mükemmel hedefleriniz var ise, mükemmel ortamlar oluşturunuz?

 

Rıfat KAVAK

                                                                                                                 Eğitim Bir Sen İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı