Eğitimin Eğitimsizleştirdiği Eğitim Sistem

İstatistik olarak eğitimli insan sayısının geçmişe oranla artmış olmasınana rağmen, eğitimli davranış örnekleri istatistikle ters orantılı ise bu sistemsel sıkıntının en büyük göstergesidir. Yıllardır eğitimin hep madde yönünü önemseyen, mânâ ve manevi yönünü ihmal eden bir sistemin çıktılarından da mânâ ve manevi yönden bir şeyler beklemek en büyük yanılgı olur.
Değerler Bir toplumun en büyük zenginliğidir.
Değerlerimizi yok ede ede geldiğimiz nokta çıkmaz sokaktır. Bencillik, kimliksizlik, tahammülsüzlük toplumun saygı kulelerini teker teker ortadan kaldırmakta. Değerlerini kaybetmiş, duygusuzlaşmış biri için kendi dışındaki her şey bir nesnedenden ibarettir. Anne, baba, büyük, küçük, öğretmen, hoca vesaire... artık onun için bir anlam ifade etmez. 

Dün Üsküdar ilçemizde aldığı eğitimin eğitimsizleştirdiği bir robotik beynin öğretmen arkadaşımıza vahşi saldırısına hep beraber şahit olduk.
Öğrenciye salondaki programa katılması yönünde uyarı yapan öğretmene, dokuz suçtan sabıkalı olduğu iddia edilen biri tarafından okul içinde bir şarjör Kurşun boşaltılıyor. Okul içindeki Kurşun deliklerini görünce anladık ki arkadaşımızın alacağı nefes varmış. 

Günümüzde hakkı, hukuku, kul hakkını, insan hakkını, haramı, helali, mazlumu, mağduru yani eğitimin manevi yönünü ihmal eden toplumlar problemlerini caydırıcı kanunlarla bastırma yoluna gitmişlerdir. Bu bir çözüm müdür evet sistemin zayıf anı ortaya çıkana kadar bir çözümdür.

Bakanlıktan beklentimiz güzel cümlelerden ziyade ya eğitimin eğittiği bir sistem getirmesi ya da eğitimin eğitimsizleştirdiği magandaları durduracak caydırıcı yaptırımlar. 
Şu unutulmamalıdır ki sorumluluğunu yerine getirmeyenler, en az tetik çeken kadar toplum vicdanında vebal altındadır.