1.sınıf ve okul öncesinde eğitim-öğretimin yüzyüze yapılacağı kararının ardından, diğer sınıflarda okulların yüzyüze eğitime açılıp açılmayacağı konusu tartışılırken, öğretmenler konusunda da bazı iddialar ortaya atıldı. Özellikle son dönemde “Öğretmenler aylardır çalışmıyor” düşüncesi, öğretmenlerde derin bir üzüntü oluşturdu. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Türk Eğitim-Sen Konya 2 Nolu Şube Başkanı Veli Doğrul, öğretmenlere yönelik yapılan bu suçlamaların kabul edilemez olduğunu söyledi.

Doğrul yaptığı açıklamada, öğretmenliğin kutsal bir meslek olduğunu belirterek, bu mesleğin art niyetli düşünceleri hak etmediğini dile getirdi. Ayrıca Doğrul, öğretmenlerin pandemi sürecinde çalışmadığı iddialarının gerçeği yansıtmadığına dikkat çekerek, şu görüşlere yer verdi, “Salgının başladığı andan itibaren öğretmenlerin çalışmaması gibi bir konu söz konusu değil. Herkesin evinden dışarı çıkmaya korktuğu Pandemi kısıtlamalarının başladığı 16 Mart 2020’den itibaren on binlerce öğretmen “Vefa Destek Grupları”nda görev yaparak “Öğretmenler yatıyor” diyenlerin anne babalarının da arasında olduğu milyonlarca vatandaşımıza devletin şefkat eli olarak uzandılar. Maskenin kıymete bindiği, ülkelerin birbirinden maske çaldığı dönemde Meslek Liselerinde, Halk Eğitim merkezlerinde milyonlarca maske ve siperliği, tonlarca dezanfektanı, tıbbi tekstil ürünlerini de kısa sürede üretip devlete teslim edenler de öğretmenler ve eğitim çalışanlarıydı. EBA altyapısının yetersiz kaldığı dönemde, dijital beceri ve imkanlarını hiçbir destek almadan kendi imkanlarıyla geliştirerek uzaktan eğitim yaptılar.

EBA TV’ye erişemeyen taşradaki öğrencilerin evlerine kadar gidip televizyonlarının frekans ayarlarını yapanlar, hatta imece usulüyle televizyon alarak yoksun ailelere teslim edenler de öğretmenlerdi. Salgın döneminde denetim ve Sağlık Bakanlığı’nın filyasyon çalışmaları gibi birçok hizmette görev yapanlar da öğretmenlerdi. Öğrenci velileriyle hergün iletişim kurarak çocuklarımızın öğrenme motivasyonlarını canlı tuttular. EBA TV’de ders anlatanlar da TRT spikerleri değil, öğretmenlerdi. EBA portalında yayınlanan yüzbinlerce ders ve etkinlik içeriği öğretmenler tarafından hazırlandı ve hazırlanmaya devam ediliyor. Bakanlığın yayınladığı örnek sorular, çalışma konuları, deneme sınavları ülkenin dört bir yanındaki öğretmenler tarafından hazırlandı. Bakanlığın dağıttığı öğrenci çalışma kitapları da öğretmenler tarafından hazırlandı. Uzaktan Eğitim diye bir uygulama varsa bunu bilgisayarlar yapmadı. Arkasında ve içeriğinde öğretmenler vardı. Aylarca sokağa çıkamayan çocuklarımızla iletişim kurarak onları pandeminin olumsuz etkilerine karşı koruma gayretini ortaya koyan da sadece öğretmenlerdi.

” YERSİZ TARTIŞMALARI BIRAKIP BİRLİKTE MÜCADELE EDELİM

Ülkemizin ciddi bir pandemi sürecinden geçtiğini, bu süreçte birçok vatandaşın hayatını kaybettiğini hatırlatan Doğrul, bu sürecin elbirliğiyle atlatılması gerektiğini savundu. Bunun için yersiz tartışmaları bir kenara bırakmak gerektiğini vurgulayan Doğrul, “Millet olarak bir ve beraber olmamız gereken bir dönemdeyiz. Bu mücadeleyi el birliğiyle yürütmemiz gerekiyor. Devletimizin ortaya koyduğu mücadeleye, millet olarak hepimiz destek vermeliyiz. Birbirimizi suçlamak, farklı tartışma kapıları açmak yerine, belirlenen kurallara uymalı, mücadeleye destek olmalıyız. Biz eğitim camiası olarak, bize düşen görevi bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da hakkıyla yerine getirmeye çalışacağız. Süreç içerisinde eğitim camiasının verdiği mücadele ortadadır. Bundan sonraki süreçte de, devletimizin belirlediği çerçevede, bize düşen her türlü görevi yapmaya hazırız. Onun için, eğitim camiası her zaman çalışmış, çalışmaya da devam edecektir” açıklamasında bulundu.