Sendikal eylem kapsamında kılık kıyafet yönetmeliğine karşı eylem yapan Ulaştırma Memur-Sen Üyesi Murat Okur’a, çalıştığı kurum tarafından, Personelin Kılık ve Kıyafetlerine dair Yönetmelik hükümlerine aykırı davrandığı gerekçesiyle Dış Denetim Görevi verilmeyeceği bildirildi.

Kurumun kararı, Ulaştırma Memur-Sen Avukatı Hacı Muharrem Mankır tarafından İstanbul 10. İdare Mahkemesinde açılan dava sonucunda iptal edildi. Mahkeme, daha önce de Murat Okur’a Sakal ve Kravat sebebiyle verilen disiplin cezasını iptal etmişti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 1. Bölge Müdürlüğü’nde Şef olarak görev yapan ve tehlikeli madde denetim sertifikasına sahip üyemiz Murat Okur, Kurumun dış denetim faaliyetlerinde görevlendirilmesine ilişkin yapmış olduğu 13/11/2019 tarihli başvurusu Kılık Kıyafet Yönetmeliği’ne aykırı olarak, işyerine sakal tıraşı olmadan ve kravatsız olarak gelmesinden dolayı reddedildi.

Bunun üzerine Ulaştırma Memur-Sen devreye girerek, Sendika Avukatı Hacı Muharrem Mankır tarafından aynı sertifikaya sahip diğer personele görevlendirme yapılmasına rağmen, Üyemiz ve Şube Yöneticimiz Murat Okur’a soyut gerekçelerle görevlendirme yapılmadığı gerekçesiyle İstanbul 10. İdare Mahkemesine uygulamanın iptali için dava açıldı.

Davada, Murat Okur’un Dış Görev talebinin reddine ilişkin, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 1.Bölge Müdürlüğü'nün 25/11/2019 tarih ve E.26106 sayılı işleminin, haksız ve hukuka aykırı olduğu, Okur’un, Genel Yetkili Sendika olan Ulaştırma Çalışanları Memur Sendikası'nın İstanbul 2 No’lu Şubesinde şube yönetim kurulu üyesi olduğu, üyesi ve yöneticisi olduğu sendika tarafından alınan sivil itaatsizlik eylemi kararları kapsamında sendikal eylemde bulunması sebebiyle aynı sertifikaya sahip diğer personele görevlendirme yapılmasına rağmen kendisine soyut gerekçelerle görevlendirme yapılmadığı ileri sürülerek iptali istendi.

İstanbul 10. İdare Mahkemesi ise, başvuruya istinaden yaptığı inceleme ve yargılama sonucunda üyemiz Murat Okur’u haklı buldu ve daha önce de aynı gerekçeyle verilen disiplin cezasının mahkemece iptal edildiğini belirterek, Kurumun daha sonra, aynı gerekçeyle üyemize görev vermemesi uygulamasına da iptal kararı verdi.

İstanbul 10. İdare Mahkemesi 24/06/2020 tarihli kararında;

“Davacının, üyesi bulunduğu sendikanın almış olduğu "Serbest Kıyafet Eylemi-kılık kıyafet serbestisi hedefiyle sivil itaatsizlik eylemi" kapsamında işyerine sakal tıraşı olmadan ve kravatsız olarak geldiği, bu eyleminin sendikal faaliyet kapsamında bir fiil olarak kabul edilmesi gerektiği, Kurumun dış denetim faaliyetlerinde görevlendirilebilmesi için gerekli olan tehlikeli madde denetimi yapma sertifikasına sahip olduğu, bu sertifikaya istinaden daha önce de Kurumunca Ocak/2019 döneminde dış denetim faaliyetlerinde görevlendirildiği, yukarıda yer verilen ilgili mevzuat ve toplu sözleşme hükümlerinde ise, denetim faaliyetlerinde bulunacak kişiler için kılık ve kıyafet zorunluluğuna ilişkin getirilmiş aksine bir düzenlemenin bulunmadığı, diğer taraftan davalı idarece gerek savunma dilekçelerinde ve gerekse dava konusu işlem gerekçesinde söz konusu denetim faaliyetlerinde davacının yetersizliğine/başarısızlığına ilişkin başkaca herhangi bir somut iddia ve gerekçenin de ileri sürülmediği, davacının kıyafetiyle anılan görev arasında herhangi bir bağlantının da bulunmadığı, aksine kabulün sendikal haklara, eşitlik ve hakkaniyet ilkelerine aykırı olacağı anlaşılmakla; davacının, Kurumun dış denetim faaliyetlerinde görevlendirilmesine ilişkin yapmış olduğu başvurusunun reddine ilişkin davalı idarece tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmaktadır” diyerek uygulamayı iptal etti.

Mahkeme, daha önce de  aynı gerekçeyle verilen uyarma cezasını iptal etmişti

Murat Okur daha önce de aynı gerekçeyle başlatılan soruşturma sonucunda, 657 sayılı Kanun'un 125. maddesinin 1. fıkrasının (A) bendinin (g) alt bendinde yer verilen “belirlenen kılık ve kıyafet hükümlerine aykırı davranmak” fiilini işlediği gerekçesiyle kurum tarafından 10.10.2019 tarih ve 22730 sayılı işlemle uyarma cezası ile cezalandırılmıştı. Ulaştırma Memur-Sen Avukatı Hacı Muharrem Mankır’ın cezaya ilişkin açtığı dava sonucunda İstanbul 10. İdare Mahkemesi, bu ceza kararını da 16.03.2020 tarihinde iptal etmişti.

ULAŞTIRMA MEMUR-SEN