Eğitim-Bir-Sen Sakarya Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleri haftalık ilçe ziyaretleri kapsamında Karapürçek’te okulları ziyaret ederek eğitim çalışanları ile bir araya geldiler.

Memur-Sen İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen Sakarya Şube Başkanı Murat Mengen, eğitim ve gündem üzerine yapılan sohbetlerde açıklamalarda bulundu.

Ücretlilerin geliri artırılamıyorsa giderlerinin azaltılması gerektiğini dile getiren Mengen şöyle devam etti: “Vermeden almak devlete yakışmaz. Refahtan pay vermediğin, alım gücünün düşmesine göz yumduğun, kaşıkla verdiğini düşük matrah, yüksek vergi kepçesiyle geri aldığın, toplu sözleşmede hayal kırıklığına uğrattığın kamu görevlisini gel bu vergi azabından, matrah oyunundan kurtar. Vergiyi yüzde 15’e sabitle, matrahı yükselt, memura nefes aldır. 2020 bütçesi hazırlanırken beklentimizi karşıla ve emeğin hakkının teslim et’’.

Mengen; Bordrolu çalışanların maaşından kesilen gelir vergisinin, devletin en önemli gelir kaynaklarından biri olduğunu ifade ederek 2018 yılında çalışanlardan ve işverenlerden alınan vergiler kıyaslandığında gerçek ‘vergi şampiyonu’nun bordrolu çalışanlar olduğunu görüyoruz dedi.

Toplu Sözleşmede memura yapılan zamla, Devletin kendi alacaklarına yaptığı zammın kıyaslanması gerektiğine dikkat çeken Mengen, “Devlet, Toplu Sözleşmede kaşıkla verdiği yüzde 4+4’e karşılık, yüzde 22,58’lik yeniden değerleme oranını kepçe gibi kullanarak verdiğini fazla fazla geri alıyor. Son 3 yıl içinde enflasyonla birlikte memurun maaşı hızla erimeye devam ederken ‘Memurumuzu enflasyona ezdirmedik’ söylemi geçerliliğini çoktan yitirdi” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Haziran seçimleri öncesinde dile getirilen 3600 ek gösterge vaadinin üzerinden uzun bir zaman geçmesine rağmen henüz hiçbir somut adımın atılmadığını kaydeden Mengen, “Cumhurbaşkanlığı ikinci 100 Günlük Eylem Planı’nda ve 2023 Eğitim Vizyonu Belgesi’nde yer verilen 3600 ek gösterge hakkında, geçen günlerde hükûmet tarafından yapılan açıklamada bir hazırlık çalışmasının olduğu ifade edildi. Biz her zaman söyledik, yine söylüyoruz. Paydaşlarla istişare edilmeden atılan adımların sosyal maliyeti yüksek oluyor. Hem teklifçisi hem de takipçisi olduğumuz 3600 ek göstergenin kapsamı, bütün eğitim çalışanlarını ve bütün kamu görevlilerini içine alacak şekilde genişletilmeli ve başka baharlara kalmadan, daha fazla ertelenmeden, memurun memnuniyetsizliği daha fazla büyümeden bir an önce hayata geçirilmelidir. Söz ortada, eylem ise kayıplardadır dedi.

Ekonomik özlük ve sosyal mücadelemizin yanı sıra hukuki mücadelemiz de devam ediyor diyen Mengen; Eğitim-Bir-Sen olarak, görevlendirme sonrası proje okulu belirlenen okulunda dört yıllık yöneticilik görev süresi sona eren üyemizin yeniden görevlendirilme başvurusunun reddi üzerine açtığımız davada mahkeme, aynı (proje) okul(un)da görev süresinin bitiminin ardından yeniden görevlendirilme hükümleri açısından bulunduğu okula görevlendirilmesinin dayanağı olan genel yönetmelik hükümlerinin geçerli olduğunun kabulünün gerektiğine hükmetti. Böylelikle mahkeme yoluyla bu kapsamdaki üyelerimizin mağduriyetini gidermiş olduk şeklinde konuştu.