ALES'de yüksek lisans ve doktora yapmak isteyen lisans mezunu kişiler katılmaktadır. Her yıl iki kez gerçekleştirilen ALES'in 2020 yılı tarihleri belli oldu. Türkiye'yi ve Dünyayı kasıp kavuran Koronavirüs (COVID-19), Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavının (ALES) ileri bir tarihe ertelenmesine sebep oldu. 30 Kasım 2020 tarihinde alınan yeni Koronavirüs tedbirleri çerçevesinde ALES/2 Sınavı ileri bir tarihe ertelendi.

ÖSYM'den yapılan duyuruda ''Cumhurbaşkanlığımızın Kovid-19 salgınının ülkemizde yayılmasının önlenmesine yönelik almış olduğu yeni tedbirler kapsamında, Başkanlığımızca 2020 Yılı ÖSYM Sınav Takviminde ilan edilmiş olan ALES/2, YÖKDİL/2, DUS, STS Diş Hekimliği, e-YDS/13, DİB-MBSTS, YDUS ile DHBT sınavları ileri bir tarihe ertelenmiştir. Söz konusu sınavların uygulanacağı tarihler, Kovid-19 salgını sürecinde konuya ilişkin alınacak kararlar çerçevesinde ve Sağlık Bakanlığının görüşleri doğrultusunda yeniden belirlenerek adayların ve kamuoyunun bilgisine sunulacaktır.'' denildi.

ALES'ten başarılı olmak için adayların başvurulan lisansüstü programın puan türünde en az 55 puan, lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracak adayların en az 80 puan alması gerekiyor.