Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 2021 Sınav Takvimi belli oldu. Eczacıların hеyеcanla bеklеdiği uzmanlık sınavının başvuruları hakkında bilgi gеldi. ÖSYM'nin yaptığı Eczacılık Uzmanlık Sınavı (EUS), ÖSYM'nin belirlediği 2021 Yılı Sınav Takvimi doğrultusunda gerçekleştirilecek.

2021 EUS'a başvuru yapabilmek için eczacı olmak ya da bu alanda eğitime devam ediyor olmak, Türk Soylu Yabancılar için Türkiye'de Meslek ve Sanatlarını Serbestçe Yapabilmelerine, Kamu, Özel Kuruluş veya İşyerlerinde Çalışabilmelerine İlişkin 2527 Sayılı Kanun kapsamında bulunmak, meslek ve sanatını uygulamasına ve uzman olmak istediği dalda çalışmasına engel teşkil edebilecek bedeni ve ruhi bir hastalığı olmamak, burstan doğan mecburi hizmeti bulunması halinde bu mecburi hizmetlerini sınav gününden itibaren üç ay içinde bitirecek durumda olmak gerekmektedir.

2021-EUS (Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş) Sınavı 26 Eylül 2021 tarihinde yapılacak. Başvurular 10-18 Ağustos 2021 tarihleri arasında alınacak olup geç başvuru tarihi 26 Ağustos 2021 olarak belirlendi. Sonuçlar 15 Ekim 2021 tarihinde açıklanacak.

2021 Yılı EUS saat 10.15'te başlayacak ve 135 dakika sürecel ve Ankara'da yapılacak. Sınav sonuçları ve sınav sonuçlarına göre bir eğitim programına yerleştirilen adayların hakları yalnız ilgili sınav dönemi için geçerlidir. Sınava başvurular elektronik ortamda alınacaktır.

Sınav Konuları ve Testteki Yaklaşık Yüzdesi (%)

Analitik Kimya %10

Fizyoloji-Patoloji %6

Biyokimya %6

Farmasotik Mikrobiyoloji ve İmmünoloji %4

Tıbbi Biyoloj, %3

Halk Sağlığı %1

Eczacılık Mevzuatı/Etik %3

Farmakoloji %8

Klinik Eczacılık %8

Farmasötik Kimya %15

Farmakognozi/Farmasötik Botanik %15

Farmasötik Teknoloji %15

Farmasötik Toksikoloji %6

* Tabloda gösterilen oranlar, test planının gereklerine göre değiştirilebilecektir. Bir konudan hiç soru sorulmayabileceği gibi tabloda yer almayan konulardan da soru sorulabilecektir.

SINAV ÜCRETİNİN YATIRILACAĞI BANKALAR*

* Bankalar, hizmet binasında veya azami 50 metre uzağında para yatırmalı ATM cihazı bulunan şubelerde gişe tahsilatı yapmayıp bu şubeye gelen adayı para yatırmalı ATM’lere yönlendirebileceklerdir. Şubelerden sınav ücreti yatırmak isteyen adaylar, Covid-19 pandemisi nedeniyle şubelerin açık olma durumlarını göz önünde bulundurmalıdır.

Akbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç) Albaraka Türk Katılım Bankasının tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç) Finansbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç) Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç) Halkbank ATM, internet bankacılığı ve şubeler ING Bank’ın tüm şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç) Vakıf Katılım Bankası’nın tüm şubeleri ve ATM (KKTC’den başvuracak adaylar hariç) Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı ve mobil bankacılık (Şubelerden ve ATM’den ücret yatırılmaz.)

Sınav ücreti, ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile de yatırılabilecektir.

Adayların, sınav ücretini yatırırken banka görevlisine, bu sınava başvuru yaparken bildirdiği T.C. Kimlik Numarasını, adını, soyadını ve girecekleri sınavın adını vermeleri yeterlidir. Adaylar isterlerse sınav ücretini banka şubelerine gitmeden internet aracılığıyla veya ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile de yatırılabilirler.

Sınav ücretini yatıran adayların banka şubesinden ayrılmadan önce, kendilerine verilen banka dekontunu dikkatlice incelemeleri, bilgilerinde yanlışlık varsa bankadan ayrılmadan önce bu yanlışlığı mutlaka düzelttirmeleri gerekmektedir.

Ek yerleştirme ücreti, ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile yatırılacaktır.

Yurt dışından sınava başvuran adaylar, sınav ücretini, ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile TL olarak yatıracaklardır.