Son dönemin popüler mesleklerinden biri olan iş sağlığı ve güvenliği mesleği belirli eğitimiler ve sertifika zorunluluğu bulunan meslekler arasında yerini aldı. Bu denli rağbet gören iş sağlığı ve güvenliği sınav olarak ÖSYM'nin takviminde yer aldı.

Son yılların popüler meslekleri arasında yer alan sertifikası olmayanların yapamadığı iş sağlığı ve güvenliği neredeyse tüm sektörlerde zorunlu olarak hizmet veriyor. Büyük küçük farketmeksizin tüm firmaların ihtiyacı olan iş sağlığı ve güvenlikçileri bu alanda hizmet vermektedir. Bilindiği üzere işyeri hekimleri, iş güvenliği uzmanları ve diğer sağlık personellerinin eğitim, sınav ve belgelendirilmesi işlemleri, ilgili mevzuat kapsamında yürütülmektedir.

Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun, Sivas, Trabzon, Van merkezli yapılacak sınavlarda başarılı olan adaylar belirlenen alanlarda sertifika almaya hak kazanacak.

2021-İSG/1 (İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü İş Yeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı) Sınavı 9 Mayıs 2021 tarihinde yapılacak. Başvurular 24-31 Mart 2021 tarihleri arasında alınacak olup geç başvuru tarihi 8 Nisan 2021 olarak belirlendi. Sonuçlar 3 Haziran 2021 tarihinde açıklanacak.

2021-İSG/2 (İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü İş Yeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı) Sınavı 12 Aralık 2021 tarihinde yapılacak. Başvurular 22 Ekim-1 Kasım 2021 tarihleri arasında alınacak olup geç başvuru tarihi 11 Kasım 2021 olarak belirlendi. Sonuçlar 6 Ocak 2022 tarihinde açıklanacak.

Sınav, saat 10.15’te başlayacak ve cevaplama süresi 75 dakika olacaktır. Başvurular belirlenen tarihler arasında elektronik ortamda ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla
alınacak veya ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapılacaktır.

Sınavda adaylara, 5 ayrı sertifika alanında çoktan seçmeli sorulardan oluşan bir test uygulanacaktır. Her testte 50 soru yer alacaktır. Aynı tarih ve saatte 5 sertifika alanında yapılacak sınavlarda soru içerikleri farklı olabilecektir.

Testler içinde yer alacak ortak sorular; İş Yeri Hekimliği Testi, C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Testi, B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Testi, A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Testi ve Diğer Sağlık Personeli Testi'dir.

Sertifika alanlarına bağlı olarak sınava başvuran aday sayısının 3.000 ve altında olduğu durumlarda, ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından uygun görüldüğü takdirde kısmen ya da tamamen yazılı sınav yapılabilecektir. Yazılı sınavda en az 20 açık uçlu soru yer alacaktır. 5.000 ve altında adayın başvurduğu sertifika alanlarında sınav, elektronik ortamda Ankara’da yapılabilecektir.Sadece elektronik ortamda yapılan başvurular geçerli olacaktır.

Sorular Temel Eğitim Müfredatı Konularından hazırlanacaktır. Testte tüm eğitim konularından soru yer almayabilecektir. Fiziksel, kimyasal ve biyolojik risk etmenleri hem "teknik" hem de "mevzuat" başlığı altında değerlendirilebilecektir.

İş yeri hekimliği grubu sınav konuları; Hukuk %5; Genel İSG Konuları %15; Mevzuat %25; Sağlık %50; Teknik %5.

İş Güvenliği Uzmanlığı Testleri, A Sınıfı İş Güvenliği Testi’nin zorluk derecesi en yüksek olmak üzere sınıflandırılacaktır. A, B ve C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı grubu sınav konular; Hukuk %5; Genel İSG Konuları %15; Mevzuat %30; Sağlık %10; Teknik %40.

Diğer sağlık personeli grubu sınav konuları; Hukuk %5; Genel İSG Konuları %30; Mevzuat %20; Sağlık %35; Teknik %10.

Sınavda ek süre verilmek kaydıyla adaylara deneme soruları sorulabilecektir. Deneme sorular, değerlendirme işlemine dâhil edilmeyecektir. Deneme sorular, birbirine denk sonuçlar üreten sınavlar yapabilmek için benzer güçlük derecesi ve ayırt edicilik özellikleri olan soruları tespit etmek amacıyla gerçek sınavlarda sorulan fakat değerlendirme aşamasında puanlama dışı bırakılan sorulardır.