2021 Yılı İÜ AUZEF Güz Dönemi Yarıyıl Sonu Online Çevrim İçi Bitirme Sınavı 2-10 Ocak 2021 tarihlerindedir. Sınav soru ve cevaplarının açıklanmasının ardından gözler sınav sonuçlarının açıklanmasına çevrilecek.

Açık Öğretim Fakültesinin İstanbul Üniversitesi ayağını oluşturan 2021 Yılı İÜ AUZEF Güz Dönemi Yarıyıl Sonu Online Çevrim İçi Bitirme Sınavı'nın 2-10 Ocak 2021 tarihlerinde gerçekleştirilmesine karar verilmişti. 

Açık ve uzaktan öğretim programlarından İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi Sınavı (AUZEF Sınavı)'nın önce Ara Dönem (Vize) Sınavları, sonra da Yarıyıl Sonu (Bitirme) Final Sınavları gerçekleştirilmektedir. 2-10 Ocak 2021 Tarihli İÜ AUZEF Güz Dönemi Yarıyıl Sonu Online Çevrim İçi Bitirme Sınavı sonuçlarına aos.istanbul.edu.tr adresinden ulaşabilecek.

23 Eylül 2016 tarihli 29836 sayılı İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'ne göre sınavlara ve sonuçlarına itiraz, sınavların değerlendirilmesi konularına dair detaylar şöyle:

MADDE 21 – (1) Sınav sonuçlarına itiraz, sınavın bitiş tarihinden itibaren üç gün içinde yapılır. Bu süre Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile yeniden belirlenebilir.

(2) İtirazlar, kimlik bilgileri açık olmak koşulu ile yazılı dilekçe veya dijital ortamda yapılır. Belirlenen süre dışında yapılan itirazlar dikkate alınmaz.

(3) İtirazlar, Dekanlıkça incelenip sonuçlandırılır ve sonuçlar ilgili öğrenciye yazı ile veya elektronik ortamda bildirilir.

(4) Sınav sonuçlarına itiraz maddi hata yönünden incelenir. Cevap kâğıdı öğrenciye verilmez. 

Sınavların değerlendirilmesi

MADDE 22 – (1) Açık ve uzaktan öğretim programlarındaki derslerin, çoktan seçmeli test olarak merkezi usulle yapılan sınavlarının değerlendirmesinde sadece öğrenci cevap kağıtları dikkate alınır.

(2) Bir derse ait sınavlar ve diğer tüm etkinlikler 100 puan üzerinden değerlendirilir.

(3) Açık ve uzaktan öğretim programlarındaki tüm derslerde, bir ders için Ham Başarı Puanı hesaplanırken yarıyıl/yıl içi etkinliklerin etkisi en fazla %40, yarıyıl/yıl sonu sınavının etkisi ise en az %60 ağırlık katsayısı alınarak ortalama puan hesaplanır.

(4) Uzaktan öğretim programlarında, Ders Ham Başarı Puanı hesaplanırken derse devam ile ilgili durum, yarıyıl/yıl içi etkinlik puanına %20 ağırlık katsayısı ile etki eder. Sadece bir ara sınavın yapıldığı uzaktan öğretim programlarında yarıyıl/yıl içi etkinliklerin puanı hesaplanırken derse devam durumunun etkisi %20; ara sınavın etkisi %80’dir.

(5) Derslerin ham başarı puanları aşağıdaki şekilde hesaplanır:

a) Uzaktan öğretim programlarındaki derslerde; [(Derse Devam Puanı) x 0,20 + (Ara Sınav Puanı) x 0,80] x 0,40 + (Dönem Sonu Sınav Puanı) x 0,60

b) Açık öğretim programlarındaki derslerde; (Ara Sınav Puanı) x 0,40 + (Dönem Sonu Sınav Puanı) x 0,60

(6) Açık öğretim programlarındaki derslerin çoktan seçmeli test yöntemi ile yapılan sınavlarında beş şıklı olarak hazırlanan her bir test için doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak test ham puanı hesaplanır.

(7) Uzaktan öğretim programlarındaki derslerin çoktan seçmeli test yöntemi ile yapılan sınavlarında ders ham puanı hesaplanırken yanlış cevaplar dikkate alınmaz; her bir doğru cevap sayısı ile soru puanı çarpılarak test ham puanı oluşturulur.

Çevrim İçi (Online) Bitirme Sınavı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

1. 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılı Güz dönemi bitirme sınavlarına https://esinav.istanbul.edu.tr/ adresinden girebilirsiniz. 

2. 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılı Güz dönemindeki derslerinizin bitirme sınavları 02-10 Ocak 2020 tarihleri arasında gerçekleşecektir. Sınavlarınıza bu tarihler arasında 24 saat boyunca istediğiniz gün ve saatte girebilirsiniz. 

3. Bitirme sınavlarında her bir ders için 30 dakika süre verilecek olup çoktan seçmeli 20 adet soru yöneltilecektir. 

4. Çevrimiçi (Online) Sınav Sitemine giriş yaptıktan sonra karşınıza sınav kurallarını içeren bilgiler gelecek ve bunu onaylamanız istenecektir. Lütfen bu ekrandaki bilgileri çok dikkatli bir şekilde okuyunuz. 

5. Sınava başladıktan sonra ekranda ilgili derse ait bir soru ve o soruya ait cevap şıkları gösterilecektir. Soruyu cevaplamak için cevap şıklarından birini işaretleyip “Cevapla ve Sonraki Soru” butonuna tıklamanız gerekmektedir. Soruyu boş bırakmak isterseniz “Soruyu Boş Bırak” seçeneğini seçerek de sıradaki soruya geçebilirsiniz. 

6. Sıradaki soruya geçtikten sonra kontrol veya düzeltme amacıyla önceki soruya/sorulara kesinlikle dönülemez. 

7. Sınavın herhangi bir anında “Sınavı Bitir” butonuna basmanız halinde karşınıza bir uyarı ekranı gelecektir. Bu ekrandaki “Sınavımı Bitirmek İstiyorum” butonunu da onaylarsanız sınavınız sonlandırılır. Böyle bir durumda bir daha hiçbir koşulda ilgili dersin sınavına tekrar girilemez ve herhangi bir koşulda yeni bir sınav hakkı tanınamaz. 

8. Sınav süresi tamamlandığında devam etmekte olduğunuz dersin sınavı otomatik olarak sistem tarafından sonlandırılır. Bu durumda sınav sonlandırılıncaya kadar sorulara verdiğiniz cevaplar değerlendirme sırasında dikkate alınır. 

9. Toplamda 9 günlük sınav tamamlama süresi bulunduğundan dolayı sınavlarınızı zamana yaymanız akademik başarınızın yükseltilmesi açısından önem arz etmektedir. 

10. Online sınavlara internet bağlantısı olan kişisel bilgisayarınız/tabletiniz veya cep telefonunuzdan girebilirsiniz. Meydana gelebilecek elektrik/internet kesintisi vb. sorunlardan fakültemiz sorumlu değildir. Gerekli tedbirleri almak öğrencinin sorumluluğundadır. 

11. İnternet/elektrik kesilmesi vb. sorunlarla karşılaşmanız halinde daha sonra istediğiniz gün ve saatte sisteme tekrar girip kaldığınız yerden –son gördüğünüz soru yerine başka yeni bir soru gösterilecektir- ve kalan sınav süresi ile sınavınıza devam edip sınavınızı tamamlayabilirsiniz. 

12. Sınavınıza tekrar girdiğinizde kullanacağınız süre, o dersin sınavının toplam süresinden, aynı dersin sınavına önceki girişte/girişlerde kullandığınız süre/süreler çıkarılarak hesaplanır. 

13. Sınavınızı başlattıktan sonra tarayıcıyı kapama, sayfayı yenileme vb. işlemler yapmanız durumunda “Yaptığınız değişiklikler kaydedilmemiş olabilir.” uyarısı gelecektir. Onay işlemini gerçekleştirirseniz sistemden çıkış yapabileceksiniz. Herhangi bir sınava toplamda 5 giriş hakkınız bulunmaktadır. Bu haklarınızın tamamını kullandığınızda tarafınıza yeni bir hak verilmeyecek, o dersin sınavına tekrar giriş yapamayacaksınız. Bu nedenle sayfa üzerinde sadece sınavla ilgili aktiviteleri gerçekleştirerek sınavınıza devam ediniz. 

14. Bitirme sınav soruları kitap bölüm sayısının tamamı (Örneğin, 8 bölümden oluşan bir kitapta 8 bölüm) göz önünde bulundurularak oluşturulmuştur.

15. Bitirme sınavlarında derslerden aldığınız notlar başarı notunuzu %60 oranında etkileyecektir. 

16. Yoğunluktan kaynaklı sorunlar yaşamamak için sınavlarınızı son güne bırakmamanız önem arz etmektedir. 

17. Bitirme sınavlarıyla ilgili sorunlarınız için “AUZEF Çözüm Merkezi” https://auzefcozum.istanbul.edu.tr/ üzerinden talep oluşturabilirsiniz. 

18. Bitirme sınavı sorularına itirazlar sınav süresince (02-10 Ocak 2020) AUZEF Çözüm Merkezi üzerinden alınacaktır. Bu tarihten sonra sorulara yapılacak itirazlar değerlendirilmeyecektir.