Yıl içerisinde iki kez gerçekleştirilen ALES/1 Sınavı ve ALES/2 Sınavı başvuru, sonuç ve sınav tarihleri belli oldu. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)'nda adaylara 150 dakika süre verilmektedir. Sınav sonuçları 5 yıl süreyle geçerlidir. 

ALES'de yüksek lisans ve doktora yapmak isteyen lisans mezunu kişiler katılmaktadır. Her yıl iki kez gerçekleştirilen ALES'in 2021 yılı tarihleri belli oldu. ALES'ten başarılı olmak için adayların başvurulan lisansüstü programın puan türünde en az 55 puan, lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracak adayların en az 80 puan alması gerekiyor. 

Sınavda adaylara sayısal ve sözel testler uygulanacaktır. Sayısal Testi, adayların sayısal ve mantıksal akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik 50 sorudan; Sözel Testi, sözel akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik 50 sorudan oluşacaktır. Sorular, belirli yükseköğretim programlarında kazanılan yeterlikleri ve bilgileri ölçmeye yönelik olmayacak, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacaktır. Sınav Türkçe olacaktır.

2021-ALES/1 (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş) Sınavı 2 Mayıs 2021 tarihinde yapılacak. Başvurular 12-22 Mart 2021 tarihleri arasında alınacak olup geç başvuru tarihi 1 Nisan 2021 olarak belirlendi. Sonuçlar 27 Mayıs 2021 tarihinde açıklanacak.

2021-ALES/2 (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş) Sınavı 19 Eylül 2021 tarihinde yapılacak. Başvurular 3-11 Ağustos 2021 tarihleri arasında alınacak olup geç başvuru tarihi 17 Ağustos 2021 olarak belirlendi. Sonuçlar 14 Ekim 2021 tarihinde açıklanacak.

2021-ALES/3 (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş) Sınavı 21 Kasım 2021 tarihinde yapılacak. Başvurular 6-14 Ekim 2021 tarihleri arasında alınacak olup geç başvuru tarihi 21 Ekim 2021 olarak belirlendi. Sonuçlar 16 Aralık 2021 tarihinde açıklanacak.

SINAV ÜCRETİNİN YATIRILACAĞI BANKALAR*

* Bankalar, hizmet binasında veya azami 50 metre uzağında para yatırmalı ATM cihazı bulunan şubelerde gişe tahsilatı yapmayıp bu şubeye gelen adayı para yatırmalı ATM’lere
yönlendirebilecektir. Akbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç) Albaraka Türk Katılım Bankasının tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç) Finansbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç) Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç) Halkbank ATM, internet bankacılığı ve şubeler ING Bank’ın tüm şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç) Vakıf Katılım Bankası’nın tüm şubeleri ve ATM (KKTC’den başvuracak adaylar hariç) Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı ve mobil bankacılık (Şubelerden ve ATM’den ücret yatırılmaz.)

Sınav ücreti, ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile de yatırılabilecektir.

Adayların, sınav ücretini yatırırken banka görevlisine, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’na başvuru yaparken bildirdiği T.C. Kimlik veya Y.U. Numarasını, adını, soyadını ve girecekleri sınavın adını vermeleri yeterlidir. Adaylar isterlerse sınav ücretini banka şubelerine gitmeden internet aracılığıyla veya ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile de yatırılabilirler.

Sınav ücretini yatıran adayların banka şubesinden ayrılmadan önce, kendilerine verilen banka dekontunu dikkatlice incelemeleri, bilgilerinde yanlışlık varsa bankadan ayrılmadan önce bu yanlışlığı mutlaka düzelttirmeleri gerekmektedir.

Yurt dışından sınava başvuran adaylar, sınav ücretini, ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile TL olarak yatıracaklardır.