İOKBS bursluluk ücreti ödeme tarihleri illere göre değişkenlik gösterebiliyor. Bu sebeple bursluluk paraları farklı tarihlerde öğrenci hesaplarına geçiyor. Son olarak asgari ücretin artmasının ardından üniversite burs ücretleri ön lisans ve lisans düzeyinde 1.250 TL’ye yükseltildi. Bu gelişmenin ardından bursluluk ücreti alan öğrenciler, yeni yıl itibarıyla hesaplarına ne kadar para yatırılacağını merak ediyor. Bursluluk ödemeleri bir eğitim öğretim yılında 12 ay boyunca devam ediyor. Geçtiğimiz Temmuz ayında burs ücretlerine %42 zam yapılarak 663 TL’ye çekilmişti. Peki 2023 Bursluluk parası ne kadar olacak? İşte, konuyla ilgili son gelişmeler…

2023 BURSLULUK ÜCRETİ (PARASI) NE KADAR OLACAK?

Milli Eğitim Bakanlığı, 2023 yılında geçerli olacak bursluluk ücretini henüz açıklamadı. 2022 yılının Temmuz ayında burs ücretlerinde yapılan artış, bursların yatması ile bilirkte belli olmuştu.

Bu yılda bursluluk parasındaki artışın bursların yatmaya başlamasından sonra belli olması bekleniyor. Burs ödeme tarihleri şehirlere göre farklılık göstermektedir. Burs ödemeleri ay sonuna kadar tüm illerde tamamlanır.

Burs ücretlerine geçtiğimiz yılda olduğu gibi %40 oranında zam yapılması durumunda ortaokul ve lise burs ücreti 928 TL olacak.

Burslara %50 oranında zam yapılması durumunda 994 TL olacak. Yüzde 60 zam yapılır ise 1060 TL’ye yükselecek.

2023 BURSLULUK SINAVI NASIL YAPILIR?

Milli Eğitim Bakanlığı 2023 yılında düzenlenecek bursluluk sınavı tarihlerini henüz açıklamadı. Ancak sınav tarihleri her yıl benzerlik gösteriyor.

Bu yıl bursluluk sınavının Eylül ayında organize edilmesi bekleniyor. İOKBS sınavında öğrencilere sayısal ve sözel alandan toplam 100 soru yöneltilir. Sınav süresi ise 120 dakika olarak belirlenmiştir.

Sınavda başarılı olmak için istenen taban puanlar, sınavın zorluk ve kolaylık derecesi ile birlikte sınava katılan öğrenci sayısına göre değişkenlik gösterebilir. 2022 yılında yapılan sınav sonucunda 70 bin öğrenci burs desteği almaya hak kazanmıştı.

BURSLULUK SINAVI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Bursluluk sınavı başvuru işlemleri, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen tarihler arasında meb.gov.tr adresindne veya e-Okul üzerinden gerçekleştirilmektedir. Başvuru şartlarını taşıyan öğrencilerin velileri başvurularını çocuğun eğitim gördüğü okul müdürlükleri üzerinden yapabilir. 

Başvuru için her yıl belirlenen fert başına düşen toplam yıllık miktarın sınırı geçmemesi gerekmektedir. 2022 yılında bu şart 18 bin 160 TL olarak belirlenmişti. İşte diğer başvuru şartları;

T.C. vatandaşı veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Vatandaşı olan,

Ortaokullar, imam hatip ortaokulları veya özel eğitim ortaokullarının 5’inci, 6’ncı, 7’nci ve 8’inci sınıfları ile ortaöğretim kurumlarının hazırlık sınıfı, 9’uncu, 10’uncu ve 11’inci sınıflarında öğrenci olmak,

İlköğretim ve ortaöğretim okullarında, sınavın yapıldığı ders yılında okul değiştirme yaptırımı/cezası almamış olmak,

AUZEF kayıt yenileme süresi uzadı mı, AUZEF vize sınavı ne zaman yapılacak? AUZEF kayıt yenileme süresi uzadı mı, AUZEF vize sınavı ne zaman yapılacak?