İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları bursluluk sınavı ile Liseye Geçiş Sınavlarına her yıl binlerce öğrenci katılıyor. Hayalindeki lisede eğitim almak için çabalayan Ortaokul 8. sınıf öğrencileri hazırlıklarını sürdürürken bir yandan tercih ve sınava dair detayları araştırıyor. Yüz yüze yapılacak sınavlara ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı müfredatta bir değişiklik olmadığını öğrencilerin tüm konulardan sorumlu tutulacağını açıkladı. İOKBS bursluluk sınavına  ortaokul  5,6,7,8. sınıf ile lise 9,10 ve 11. sınıflar katılım gösterecek. Öğrenciler diğer sınavlarda olduğu gibi tüm konulardan sorumlu olacak. MEB Bakanlığı 2021 yılı sınav uygulama takvimini açıkladı. Peki  bursluluk sınavı ve liseye geçiş sınavı başvuru tarihleri açıklandı mı? İşte LGS ve İOKBS sınav tarihleri!

LGS VE İOKBS SINAVLARI NE ZAMAN YAPILACAK?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan takvime göre 2021 yılında LGS sınav 6 Haziran tarihinde gerçekleştirilecek. İOKBS bursluluk sınavı ise 25 Nisan tarihinde düzenlenecek. MEB henüz 2021 yılında gerçekleştirilecek sınavların başvuru tarihlerini açıklamadı. Geçtiğimiz yıl LGS sınavı başvuruları pandemi sebebiyle  e-okul üzerinden otomatik olarak tamamlanmıştı. Bu yıl öğrencilerin nasıl başvuru yapacağına ilişkin bir duyuru yayınlanmadı. Başvuruların otomatik olarak yapılması öngörülüyor.

LGS SINAVI NASIL DÜZENLENECEK?

Liseye Geçiş Sınavı olarak bilinen LGS sınavında öğrenciler sayısal ve sözel olarak 2 oturumda sınava katılıyor. Sözel bölümden öğrencilere 50 soru, sayısal bölümden ise 40 soru olmak üzere Ortaokul 8. sınıf öğrencilerine toplam 90 soru yöneltiliyor. 

Sözel bölümden Türkçe’den 20, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi’nden 10, T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük’ten 10 ve Yabancı Dil dersinden 10 soru yöneltilecek. Bu soruların çözümü için 75 dakika süre verilecek. Sayısal alandan ise Matematik dersinden 20 ve Fen Bilimleri dersinden 20 soru yöneltilecek. Bu soruların çözümü için öğrencilere 80 dakika süre tanınacak.

İOKBS BURSLULUK SINAVI NASIL DÜZENLENECEK?

MEB tarafından 25 Nisan 2021 tarihinde düzenlenecek sınavlara 5,6,7,8 ile 9,10 ve 11’nci sınıflar katılım sağlayacak. Tek oturum olarak düzenlenen sınavda  öğrencilere 100 soru yöneltilirken 120 dakika süre verilecek. Bursluluk sınava katılmak isteyen öğrencilerin aşağıda bulunan şartları yerine getirmesi gerekmektedir.

KKTC veya Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

Ortaokullar, imam hatip ortaokulları veya özel eğitim ortaokullarının 5’inci, 6’ncı, 7’nci ve 8’inci sınıfları ile ortaöğretim kurumlarının hazırlık sınıfı, 9’uncu, 10’uncu ve 11’inci sınıflarında öğrenci olmak,

Sınavın gerçekleştirildiği yıl içerisinde okul değiştirmeye yönelik ceza almamak,
Bulunduğu sınıfta sınıf tekrarı yapmamış (sınıfta kalmamış) olmak,

Aileye gelen paranın yıllık olarak kişi başına düşen miktarının  14.640,00 liradan az olması.