ÖSYM'nin sınav ücretlerine yaptığı afaki artışa, Konya'daki sendikalardan da tepki geldi. Sendika yetkilileri, öğrenciyi müşteri olarak gören zihniyetten uzaklaşılması gerektiğini belirterek, “Sınav ücretlerindeki fiyat artışı, büyük devlet olma iddiasıyla çelişmiştir” dedi

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2019-2020 sınav ücretlerini güncelledi. Bu güncellemeye göre farklı alanlardaki sınav ücretlerine geçen yıla oranla yüzde 20 ile 80 zam geldi. Öğrenciler, mezunlar, veliler ve sendika temsilcileri. genç işsizlik oranının yüzde 27'yi aştığı bir dönemde sınav ücretlerine yapılan zamlara sert tepki gösterirken, ÖSYM Başkanı Prof. Halis Aygün, kurumun kâr amacı gütmediğini ve sınavlardan kâr etmediğini söyledi. Kurumun 2018 yılı gelir-gider rakamlarını paylaşan Aygün, 'Sınavları maliyetine yapıyoruz' dedi.

YÜZDE 20 İLE 80 ORANINDA ZAM!

ÖSYM'nin ekonomik planlamalarına göre KPSS Genel Kültür- Genel Yetenek ücretleri 60 TL'den 75 TL'ye, YÖKDİL sınav ücreti 85 TL'den, 180 TL'ye, TUS ücreti 216 TL'den, 324 TL'ye, DGS ücreti 100 TL'den, 120 TL'ye, Kaymakamlık sınav ücreti 216 TL'den, 324 TL'ye, ALES 100 TL'den, 120 TL'ye, YDS 100 TL'den, 180 TL'ye, e-YDS 200 TL'den 240 TL'ye, EUS ücreti 175 TL'den, 324 TL'ye, İSG ücreti 200 TL'den 360 TL'ye, Sayıştay Denetçi Yardımcılığı sınav ücreti 246 TL'den, 369 TL'ye, ÖABT sınav ücreti 165 TL'den 225 TL'ye çıkarıldı. Bir tek YKS oturum fiyatlarında değişiklik olmadı. Her oturum için yine 50 TL sınav ücreti alınması konusunda karar kılındı.

BÜYÜK DEVLET İDDİASI İLE ÇELİŞİYOR!

Eğitim Bir-Sen Konya 2 Nolu Şube Başkanı Şenol Metin, öğrenciyi para kaynağı olarak gören zihniyetten ivedilikle uzaklaşılması gerektiğini dile getirdi. Yeni dönem için belirlenen sınav fiyatlarının yüksek olduğunu aktaran Metin, “Sınav ücretleri, yeni fiyat tarifesinden önce de yüksekti” dedi. Bu sınavlara giriş için ücret alınmaması gerektiği düşüncesini savunan Metin, kaliteyi kaybetmemek adına da minimum bir ücret alınabileceğinin de altını çizdi. “İşsiz ve ihtiyaç sahibi kesimden afaki sınav ücreti alınması sosyal devlet ilkesine aykırı” diyen Metin, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bir öğrenci düşünün.Okulunu bitiriyor ve işsiz. Hiçbir geliri olmayan bir öğrenciden veya işsiz insandan böyle bir ücreti talep etmek, doğrusu Türkiye'nin büyük devlet iddiası ile çelişiyor. İşsiz, istihdam arayışı içinde olan gençlerimize minimum düzeyde bir sınav ücreti alternatifi sağlanmalıdır. Sınav ücreti artışlarıyla gençleri üzmemek, psikolojik olarak onları yıpratmamak gerekir. Özellikle (YÖKDİL), (ALES) benzeri sınavlarda sınav ücretleri öğrencilere fazla gelebiliyor. Bu yüzden sınava hazırlıklı olanlar dahi yeri geliyor, sınava giremiyor.”

ÖĞRENCİ MÜŞTERİ OLARAK GÖRÜLEMEZ!

Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Özgür Ulaş Yiğit ise şunları söyledi: “Son zamanlarda sınav ücretlerindeki fahiş artış, kabul edilemez bir hale gelmiştir. Sayın ÖSYM Başkanı son yapmış olduğu açıklamada yapılan sınavlarda alınan ücretlerin sadece maliyetini almış oldukları söylüyor. Bunu doğru kabul edip, kabullenmemiz söz konusu olamaz. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik şartlar hepimizin malumudur. Ancak bizleri daha çok üzen bir gerçek vardır. Eğitim ve öğretim politikalarının başında bulunan kişilerin öğrencilerimize müşteri muamelesi yapması canımızı çok sıkmaktadır. AK Parti iktidarında başlayan özel okullaşma oranına bakarsak, eğitime bakış açısını net bir şekilde görebiliriz. Eğitim bir ülkenin bel kemiğidir. 'Paran varsa sınava girersin,yoksa giremezsin' diyen bir zihniyetin her zaman karşısında olduk, olmaya da devam edeceğiz.”

EMRE ÖZGÜL

Kaynak: ÖSYM'ye tepki yağıyor!