ÖSYM tarafından gerçekleştirecek YKS TYT, AYT sınavı için heyecan dorukta. 18 ve 19 Haziran’da yapılacak YKS sınavı için geri sayım sürerken, YKS sınavına girecek adaylar YKS sınav giriş belgesi için araştırmalarını hızlandırdı. Peki, YKS sınav yerleri ne zaman açıklanacak, belli oldu mu? YKS sınav yerleri nasıl öğrenilir?
Yükseköğretim Kurumları Sınavının ilk adımı olan Temel Yeterlik Testi (TYT) 18 Haziran, Alan Yeterlik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) 19 Haziran'da yapılacak. ÖSYM YKS sınav yerleri giriş belgesi sorgulama ekranı ise sınava günler yaklaştıkça arıyor.

YKS sınav yerleri ne zaman açıklanacak?

YKS sınav yerleri ne zaman açıklanacağı henüz belli olmadı. Adaylar, Sınav Giriş Belgelerini, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden sınav tarihinin yaklaşık 10 gün öncesinden öğrenilmesi bekleniyor.

YKS yerleştirme puanı nasıl belirlenecek?

Üniversite sınav sisteminde aslında sınav yapılmadan önce bile öğrencilerin tamamının bir puanı bulunmaktadır. ÖSYM puanları hesaplarken 100 temel puan üzerinden hesaplar. Yani tüm öğrencilerin sınavdan önce 100 puanı zaten vardır. Ayrıyeten öğrenci, mezun olduğu veya mezun olacağı lisesinden getirdiği diploma puanı doğrultusunda bir Orta Öğretim Başarı Puanına (OÖBP) da sahiptir.

Örneğin bir öğrencinin lisesinden 72,35 diploma puanı ile mezun olduğunu varsayalım bu öğrencinin diploma puanı 500 üzerinden bir puana dönüştürüldüğünde öğrencinin OÖBP’si yaklaşık 361,75 puan olur. Bu puanın öğrenciye sınav puanına katkısı yaklaşık 43,41puan olacaktır. ÖSYM’nin 100 puanlık temel puanı ve okul puanı ile birlikte bu öğrencinin sınava girmeden dahi 143,41 puanı bulunmaktadır denebilir. Öğrenci bu puanı sınavda yaptığı netleri kullanarak arttırmaya istediği bölümün puanına ulaşmaya çalışacaktır.