FIFA Açıkladı: Futbolda kural değişikliği yapıldı.

Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB), bir son dakika açıklaması yaptı ve futbolda elle oynama kuralında bazı değişiklikler yapıldığını, bazı noktalara açıklık getirildiğini söyledi.

Yapılan açıklamada topa elle oynama pozisyonlarındaki hataların toplantıda görüşüldüğü ve bir oyuncunun eli ya da kolu ile topa her dokunuşunun kural ihlali olmayacağını bildirdi. 

Vücudu "doğal olmayan şekilde büyüten" el/kol kriteri açısından hakemlerin, hareketin ihlal olup olmadığını belirlemede muhakemelerini kullanmayı sürdürmesi gerektiği yönünde kararını aldı. 

Bir oyuncu kazara topa elle müdahale eder de pozisyon hol olursa ya da gol pozisyonu yaşanırsa artık bu kural ihlali olmayacak ve pozisyon geçerli olacak. Gol geçerli olacak. 

Kural ile ilgili yapılan açıklamada, "Bir oyuncu, elini/kolunu topa doğru hareket ettirerek topa elleri/kollarıyla kasıtlı olarak dokunursa, eli/koluyla doğal olmayan şekilde vücudunu büyüterek elinin/kolunun topa temas etme riskini arttırırsa, kazara bile olsa eliyle/koluyla gol atar ya da eliyle/koluyla topa değdikten sonra gol atarsa, kuralı ihlal eder." denildi. 

Söz konusu yeni sistemin 1 Temmuz'da yürürlüğe gireceğine yer verildi. 

Bunun yanı sıra kafa çarpışmaları sonucu bir oyuncu sakatlanırsa o takıma fazladan 1 değişiklik hakkı tanınacak.  Bu kural 2021 Ağustos ayında yürürlüğe girecek. 

KAMUBULTENİ