Asgari Ücret Komisyonu bu hafta 3. toplantısını gerçekleştirdi. Asgari ücrettte pazarlıkların henüz başlamadığı 3. toplantıya TÜİK damgasını vurdu. TÜİK'in asgari ücret olarak açıkladığı ağır, orta ve hafif statü işleri ise kafalarda karışıklık oluşturdu.

Ağır-Orta ve Hafif statü işleri için ayrı ayrı önerilen asgari ücret rakamları çalışanları hangi maaş dilimine girdiği konusunda ayrıca merakta bıraktı.

Çalışanların asgari ücretin üç statüye ayrılması konusunda espirili sosyal medya paylaşımları ise dikkatlerden kaçmadı.

Asgari ücrette kafalar karıştı! Ağır iş statüsüne kimler giriyor? haberi için tıklayınız

ÜÇÜNCÜ TOPLANTI YAPILDI
Asgari Ücret Tespit Komisyonu 3. toplantısı perşembe günü yapıldı. Milyonların merakla beklediği asgari ücret zammı için Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) toplantıda önerilerini açıkladı.

TÜİK, asgari ücret olarak;

---Ağır statüdeki işlerde 2 bin 213 lira 40 kuruş,---Orta statüdeki işlerde bin 978 lira 80 kuruş,

---Hafif statüdeki işlerde bin 841 lira 40 kuruş olarak Asgari Ücret Tespit Komisyonu ile paylaştı.

4. TOPLANTI 27 ARALIK PERŞEMBE GÜNÜ
Asgari ücret 2019 Ocak zammının Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 4'üncü toplantısında belirlenmesi bekleniyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu 4'üncü toplantısını 27 Aralık 2018 Perşembe günü yapacak ve bu toplantıda zam oranının belirlenmesi bekleniyor.

TANSİYON ŞİMDİDEN YÜKSELDİ
TÜİK, asgari geçim tutarını yüzde 16 artırarak 2 bin 213 liraya çıkardı. İşçi kesimi yüzde 24,5'e kadar yükselen enflasyonun maaşları erittiğini, bu tutarın gerçekçi olmadığını savundu. Çarpışan rakamlar, gelecek hafta yapılacak toplantı için tansiyonu şimdiden yükseltti

KİM NE DİYOR?
TÜİK: Kurum, bir işçinin asgari geçim tutarının 2 bin 213 lira olduğunu açıkladı. Geçen yıl bu tutarı 1.894 lira olarak belirleyen kurum, bu bedeli yüzde 16 artırmış oldu.

DİSK: Asgari ücret 2.800 lira olmalı. Belirlenen ücret, bir kişinin insanca yaşayabilmesine yetecek ücret olmalı.

TÜRK-İŞ: Bizim kurumlarımız asgari geçim tutarının 2.383 lira olduğunu açıkladı. Enflasyon yüzde 24,5'e çıktı, ücretler eridi. Asgari ücrete önce gerçekleşen enflasyon yansıtılıp kayıplar giderilmeli. Ardından enflasyon ve refah payı konulmalı.

TİSK: Asgari ücret belirlenirken hedef enflasyon, yatırımlar, rekabet gücü, verimlilik ve işsizlikle mücadele göz önüne alınmalı. İşverene asgari ücret desteği artırılarak devam ettirilmeli, yüzde 2 olan işsizlik sigortası işveren payı alınmamalı. İşverene destek de yüzde 5'ten yüzde 6'ya çıkarılmalı.

SGKRehberi