Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, kadroya geçen 900 bin işçinin 2019 Ocak zamlarına ilişkin beklenen kararı verdi.

Bakanlık, bir Belediye’ye verdiği görüş yazısında, kadroya geçen işçilerin “asgari ücretle olan bağlarının koptuğunu” belirterek bu kapsamdaki işçilere yıl başında sadece yüzde 4 zam uygulanması gerektiğini açıkladı.

696 KHK kapsamında kadroya geçen işçilerin mali ve sosyal haklarına ilişkin hükümlerin Yüksek Hakem Kurulunca (YHK) belirlenip, Bakanlık tarafından 12/04/2018 tarihinde ilan edildiğinin hatırlatıldığı görüş yazısında; “2019 yılına ilişkin olarak yine ilan edilen hükümlerde 696 Sayılı KHK kapsamında sürekli işçi kadrosuna geçişi yapılan işçilerin 01/01/2019 tarihinde almakta oldukları çıplak ücretlerine %4 zam yapılacağı kararlaştırılmıştır.” denildi.

Bakanlık, “Bu çerçevede, ilgili hükümler göz önünde bulundurulduğunda, Yüksek Hakem Kurulunca kararlaştırılan hükümlerde sürekli işçilerin 01/01/2018 tarihindeki ücretlerinin esas olduğu, asgari ücretle olan bağlarının koptuğu ve ücret ile diğer mali ve sosyal haklarının 30/06/2020 tarihine kadar bu hükümler çerçevesinde belirleneceği düşünülmektedir.” görüşüne yer verdi.

Bakanlığın bu görüşüne göre işlem yapılacak olursa; kadroya geçen işçilere asgari ücret artışı uygulanmayacak. Yazıda kadroya geçen işçilerin “asgari ücretle olan bağlarının koptuğunu” belirtildiğinden, almakta oldukları çıplak ücrete yıl başında % 4 zam yapılacak. Yüzde 4 zamma rağmen, maaşı güncel asgari ücretin altında kalanlar ise asgari ücret alacaklar. Bu durumda, asgari ücretin % fazlası ücret alan işçiler ise % fazla almaya devam edemeyecekler. Mevcut ücretlerine % 4 zam uygulanacak.

KADROYA GEÇMEDEN ÖNCE HER YIL ASGARİ ÜCRET ARTIŞ ORANINDA ZAM YAPILIYORDU

Bakanlığın bu yazısının, 12 Nisan 2018 tarihinde yayınlanan YHK kararlarına dayandırdığı görülüyor. Ancak bu tabloda, kadroya geçilmesi taşeron işçilerin aleyhine bir sonuç ortaya çıkarıyor. Zira işçiler kadroya geçmeseydi, yıllardan beri olduğu gibi, alt işveren sözleşmelerine göre asgari ücret zammı ve % yüzde fazla almaya devam edeceklerdi. 2019 yılında enflasyonla bağlantılı olarak asgari ücrette önemli bir artış bekleniyor. Bu durumda asgari ücret olsun veya asgari ücretin üzerinde olsun kadroya geçen tüm taşeron işçilerin aldıkları zam oranı %4’de kalacak gibi gözüküyor.

ENFLASYON FARKI ÖDENEBİLİR! GÖZLER İLGİLİ BAKANLIKLARDA

Öte yandan enflasyondaki hızlı artışa bağlı olarak taşerondan kadroya geçen işçilerin geliri reel olarak gerileyecek. Memur, emekli ve diğer kamu işçilerine enflasyon farkı ödendiği de dikkate alınırsa, 696 KHK’lı işçiler aleyhine bir durumun ortaya çıktığı aşikar. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bu hususu dikkate alarak, kadroya geçen işçiler için yüzde 4 zamma ilave olarak enflasyon farkı ödenmesi konusunda adım atabileceği ihtimalini değerlendiriyoruz.

Kaynak: kamuiscileri.net