Kamuda çalışan kiralık araç şoförleri, hastane bilgi işlem çalışanları, sosyal tesis ve yemekhane çalışanları, PTT, Karayolları, Demiryolları gibi kuruluş çalışanları, MEB başta olmak üzere farklı bakanlık ve KİT çalışanlarının sorunlarının çözülmediğini anımsatan Gürer, “Kadroya alınanlarda ciddi mağduriyet yaşamaktadır” dedi.

‘ENFLASYONUN ALTINDA EZİLİYORLAR’

Gürer, kamu kurumlarında taşeron işçisi olarak çalışırken, ilgili kararnameyle kadroya alınan işçilerin Çalışma Bakanlığı’nın koordinesindeki Yüksek Hakem Heyeti ile 2020 yılının ekim ayına kadar geçerli olan bir çerçeve sözleşmeyle mali ve sosyal haklarının sınırlandırıldığını hatırlattı. İşçilerin sözleşmelerinin Ekim 2020 yılına kadar devam edeceğini ifade eden Gürer, şunları söyledi: “Yıllık enflasyon oranları istatistiki verilere göre yüzde 25, reel piyasada ise yüzde 60’lar seviyesine ulaşmıştır. Çalışma Bakanlığı’nın Hakem Heyeti kararları ile bu işçileri yıllık 4+4 gibi bir maaş artışına mahkûm etmesi, kamuda çalışan sürekli işçilerin daha şimdiden enflasyon artışıyla birlikte yüzde 25 fakirleşmesine sebep olmuştur.”

2019 yılında tüm kamu çalışanlarını kapsayacak şekilde toplu iş sözleşmesi yapılacağını anımsatan Gürer, ancak 696 sayılı KHK kapsamında kadroya alınan kamu işçilerinin bu sözleşmeye dahil edilmeyeceğini vurguladı. Gürer, taşeron işçisiyken kadroya alınan kamu çalışanlarının toplu iş sözleşmesi görüşmelerine dahil edilmemesini “Bu işçilere üvey evlat muamelesi yapılıyor” şeklinde değerlendirdi. KHK kapsamında kadroya alınan kamu çalışanlarının da bu sözleşmeye dahil edilmesi gerektiğini belirten Gürer, “Enflasyon oranının yüzde 25’lere ulaştığı ülkemizde maaşlarına yüzde 8 oranında zam yapılan bu işçilere yapılan üvey evlat muamelesi sonlandırılmalıdır. Çalıştıkları kamu kurumlarında, aynı işi yapmalarına rağmen daha önce kadroya alınan işçiler ile mali ve sosyal haklar açısından aralarında ciddi farklılıklar bulunan bu işçilerimize hak ettikleri ücretler verilmeli, eşit işe eşit ücret uygulamasına geçilmelidir” diye konuştu.

‘AKP, TAŞERON SORUNUNU ÇÖZEMEDİ’

 

Gürer, taşeron işçilerinin kadroya geçişiyle ilgili süreçte kısmen bir iyileştirme yapılmış olsa da ülkemizde taşeron işçiliği sorununun artarak devam ettiğine de vurgu yaparak, “pek çok kamu kurumunda halen taşeron işçiliği uygulaması devam etmektedir. Bazı kamu kurumlarındaki taşeron işçilerine kadro verilmemiştir. AKP taşeron işçiliği sorununu çözmek yerine daha da içinden çıkılmaz bir hale getirmiştir. Yapılması gereken, şartsız ve amasız tüm çalışanlara kadro verilmesi ve eşit işe eşit ücret uygulamasına geçilmesidir” ifadelerini kullandı.

AYDINLIK