Taşeron, kamu işçileri için TİS süreci bu yıl. Peki zam ne kadar olacak?

Yüz binden fazla taşeron ve kamu işçisini ilgilendiren süreç bu yıl yaşanacak. Kadroya geçmeden önce imzalanan YHK kararına göre maaş zammı alan 4/D 'li işçiler ile halen taşeron olarak çalışan işçilerin 2021 yılı maaş zamları önümüzdeki aylarda belli olacak.

PANDEMİ NEDENİYLE ERTELENDİ

Mart ayında Türkiye 'de görülen korona pandemisi sonrası geçtiğimiz ay bir karar alındı ve toplu sözleşme görüşmeleri ertelendi. 3 aylığına ertelenen TİS görüşmeleri 2020 yılının ikinci yarısına kaldı. 

Belediyelerde çalışan işçiler için 30 Haziran 2020 günü , diğer kurumlarda çalışan işçilerin toplu sözleşmeleri 31 Ekim 2020 günü sona erecek. Sözleşmeler sona ermeden önce TİS görüşmelerinin başlaması bekleniyor. Ancak Nisan ayında alınan karar sonrası toplu sözleşme görüşmeleri Temmuz ayına kadar ertelendi.

Normalleşmenin başlaması sonrası TİS görüşmelerinin erken başlaması için bir karar alınır mı bilinmez ancak Temmuz ayından önce TİS görüşmelerinin başlaması beklenmiyor. 

ENFLASYON AÇIKLANDI

Mayıs 2020 enflasyon rakamları açıklandı ve 2020 yılının ilk 5 aylık enflasyonu belli oldu. İlk 5 aylık toplam TÜFE 4.48 oldu. 

2018 yılının ilk 5 aylık TÜFE 'si de  6,23  seviyesinde gelmişti. 

2018 yılında imzalanan YHK kararında işçilere yüzde 4+4 zam çıkmıştı.

2018 yılında alınan karar sonrası bu yıl işçiler yüksek zam oranı bekliyor. İki yıldır YHK kararı nedeniyle enflasyona ezilen işçilerin maaşları eridi.

Ancak enflasyon rakamlarının düşük gelmesi ve 2021 yılı enflasyon 5,4 seviyesinde geleceği tahmin edildi. Bu nedenle işçilerin yine düşük maaş zammı ile karşılaşabileceği bildiriliyor.

Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından TİS zammı için beklentiler belli olacak. 

MEMUR MAAŞ ZAMMI ÖRNEĞİ

Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında memur maaş zammı için TİS düzenlenmiş ve 2020'nin ilk 6 ayında yüzde 4, ikinci 6 ayında yüzde 4, 2021'nin ilk 6 ayında yüzde 3, ikinci 6 ayında yüzde 3 zam çıkmıştı. 

Kamu işçileri için düzenlenen TİS 'te ise İlk yıl yüzde 8+4, ikinci yıl 3+3 zam çıkmıştı.

İŞÇİLERİN TALEPLERİ

İşçiler, 2 yıllık enflasyon kayıplarının telafi edilmesini ve 2021 yılı için mağduriyetleri giderecek bir maaş zammı istiyor.