Taşeronda Meclis Araştırması istendi

2 Nisan itibariyle taşeron şirketlerden kadroya geçen işçiler ile kadroya geçişleri çeşitli nedenlerle yapılamayan işçilerin durumlarının araştırılması için Meclis Araştırması açılması için Meclis Başkanlığına başvuruldu.

İYİ Parti Antalya Milletvekili ve aynı zamanda TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyon üyesi Tuba Vural Çokaltarafından sunulan teklifte kendi imzası dışında 20 milletvekilinin imzası bulunuyor.

696 SAYILI KHK'DAKİ TAŞERON İŞÇİLER DÜZENLEMESİ

696 sayılı KHK ile düzenlenen taşeron işçilere kadro düzenlemesinde sorunlar yaşandığı belirtilerek bu sorunların çözülmesi için Meclis Araştırması açılması talebi ile Meclis başkanlığına başvuruldu.

GEREKÇEDE HERŞEY ANLATILDI

Meclis Araştırması açılması talebinin gerekçesinde ise taşerondan kadroya geçen veya geçişi farklı şekillerde gerçekleşmeyen işçilerin durumları tek tek sıralandı.

SAYILARLA KADROYA GEÇEMEYENLER

Belediye şirketlerine yaklaşık 450 bin işçinin geçiş yaptığına değinilen yazıda bu işçilerin kadroya geçemediği belirtildi. Ayrıca 100 binin üzerinde KİT taşeronununda kadro hakkından faydalamadığına değinildi.

---Karayollarında 14.500 işçinin %70 ihale şartına takıldığı,


---4 Aralık kriterinden dolayı taşeron işçilerin kadro hakkından 2 Nisanda faydalanamadığı,

---12.000 yemekhane çalışanı, 11.000 kiralık araç şoförü ve 3.500 hastane bilgi işlem sistemi çalışana uygulanan 2 yıl şartından dolayı kadro alamadığı ifade edildi.

İLAVE TEDİYE VE BELEDİYELERE KADRO

---Belediye ve İl Özel İdarelere geçen işçilerin ilave tediyeden faydalanamadığı belirtilerek bu işçilerinde sürekli işçi kadrosuna geçirilmesi gerektiği vurgulandı.

---TYP çalışanlarıda unutulmayarak bu çalışanlarında sürekli işçi kadrosunda istihdam edilmeleri gerektiği belirtildi.

KADROYA GEÇEN İŞÇİLERİN SORUNLARI

Kadroya geçen işçilerin sorunlarına da değinilen gerekçede 2020 yılına kadar geçerli olan YHK toplu iş sözleşmesi hükümlerinin başta enflasyon kaybı olmak üzere maaş ve özlük haklarında kayıplar yaşandığı, eşit işe eşit ücret verilmesi gerektiğine değinilerek kadrolu işçilerle aynı hakların verilmesi gerektiği açıklandı. Ayrıca iş barışı açısından haftalık çalışma saatlerinin 40 saate çekilmesi gerektiğine değinildi.

----Nace kodlarınında düzenleme yapılması ve herkesin kendi çalıştığı kurumda sendikaya üye olabilmesinin de önünün açılması gerektiği,

----Sağlıkta çalışan işçilere yıpranma payı,

----Özel Güvenlik olarak çalışanlara gece çalışma farkı,

----Sosyal tesislerde çalışan işçilerin kadroya alınması,

----Milli Eğitim Bakanlığı'nda çalışan geçici işçilerin sürekli işçi kadrosuna geçirilmesi,

konuları sıralanarak;

'Bu bağlamda ve diğer sair nedenlerle taşeron işçilerin sorunlarına çözüm bulunması için Meclis Araştırma önergesi vermek istiyorum' diyerek sonlandırdı.

İşte Tuba Vural Çokal ve 20 milletvekili tarafından sunulan Meclis Araştırması talebi;

    SGK Rehberi