Verilen rakamlara göre; Türkiye genelinde 4. ve 8. sınıf öğrencisine yönelik 'ABİDE' eğitim araştırmasının veri analizleri tamamlanmış. Rapora göre 8. sınıf öğrencilerinin yüzde 16'sı dört işlemi bile yapamıyormuş. 4 öğrenciden birinin Türkçe bilgisi, temel ve temel altı seviyede bulunuyormuş.

Yerli PISA raporunda vahim tablo: Türkçe bilmiyoruz!

Rapora göre derslerde yetersizlik ilkokulda başlıyor ve artarak ilerliyormuş. 8. sınıf öğrencilerinin yüzde 16’sı dört işlemi bile yapamıyormuş. Her 4 öğrenciden birinin de, Türkçe bilgisi, temel ve temel altı seviyede bulunuyormuş.

ABİDE 8. sınıflar raporuna göre, öğrencilerin en yetersiz olduğu alan matematik ve yüzde 85,8'i orta ve alt düzeyde, yüzde 53’ü ise temel ve temel altı düzeyde matematik bilgisine sahip bulunuyormuş. Öğrencilerin yüzde 16,4’ü, dört işlem sorularını çözemiyor ve basit hesaplamaları da yapamıyormuş.

Türkçe bile

Ana dilimiz Türkçe’de ise, öğrencilerin yüzde 66,1’i orta düzey ve altında kalırken, bu öğrenciler, deyimleri, atasözlerini, hiciv ve nüktelerdeki mesajları anlayamıyor ve neden-sonuç ilişkisi kuramıyormuş. Fen bilimlerinde öğrencilerin yüzde 86’sı, sosyal bilimlerde yüzde 65,3’ü orta ve alt düzeyde yer alıyormuş. Yüzde 39,8’i vücuttaki organların görevini bilmiyor, her dört öğrenciden biri harita okuyamıyor iki farklı olay arasında bağ kuramıyormuş.

Muhakkak el atılmalı

Rakamlar objektif ve tartışmaya bile gerek yok. Sanki hiç eğitim görmemiş gibiler maalesef.

Sayın bakanımız başta olmak üzere bütün eğitim ordusuna görev düşüyor. Çünkü çocuklar ve gençler ülkemizin geleceği demek. Geleceğimiz ise ancak eğitimle kurulur.

Bu yüzden çalıştaylar, raporlar hazırlayarak bunun sebeplerini ve çözüm yollarını aramak, araştırmak zorundayız.

Prof. Dr. Sefa Saygılı

MİLAT

https://www.milatgazetesi.com/prof-dr-sefa-saygili/egitimin-icler-acisi-hali/haber-211747