Sınavla Şube Müdürü Olacak Öğretmenlerin Binlerce Liralık Aylık Gelir Kaybı Olacak

7 Şubat tarihinde düzenlenecek olan görevde yükselme sınavıyla şube müdürü olacak olan öğretmenlerin gelirlerinde belirgin bir azalış meydana gelecek.

Şube Müdürlüğüne Geçiş, Öğretmenler İçin Gelir Kaybı Anlamına Gelmektedir

Kamu personeline yapılan son maaş artışının ardından eğitim camiasında dikkat çekici bir tablo ortaya çıktı. Yönetici kadrolarına geçişin maddi açıdan avantaj sağlayacağı yönündeki genel kanaat, güncel maaş ve ek ders hesaplamalarıyla birlikte yeniden düşündürür oldu.

Özellikle öğretmenlerin uzman öğretmenlik, başöğretmenlik ve ek ders gelirleriyle ulaştığı toplam kazanç, şube müdürlüğü gibi idari görevlerin önüne geçmiş durumda. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı enflasyon verileri doğrultusunda memur maaşlarına %18,6 oranında zam yapılmıştı. Bu artışla birlikte öğretmenler ve şube müdürlerinin zamlı maaşları netleşti. Ancak yapılan karşılaştırmalar, ek ders gelirleri dikkate alındığında öğretmenlerin toplam kazancının bu yıl da şube müdürlerini geride bıraktığını ortaya koydu.

Zam Sonrası Maaşlar Yeniden Karşılaştırıldı
Hesaplamalar yapılırken eş yardımı, çocuk yardımı ve sendika ödemeleri kapsam dışı bırakıldı. Zam sonrası oluşan maaş tablosu şu şekilde şekillendi:
Şube Müdürü (1/4): 90.595 TL
Başöğretmen (1/4): 86.199 TL
Uzman Öğretmen (2/1): 77.065 TL
Bu veriler yalnızca temel maaşları yansıtırken, öğretmenlerin gelirinde belirleyici olan asıl unsur ek ders ödemeleri oldu.

Ek Ders Artışı Toplam Geliri Belirledi
Yapılan maaş zammıyla birlikte ek ders ücretleri de %18,6 oranında artırıldı. Buna göre daha önce 163 TL olan ek ders saat ücreti 193 TL’ye yükseltildi. Bu artış, öğretmenlerin aylık kazançlarını doğrudan etkiledi.
Yeni rakamlar üzerinden yapılan hesaplamalara göre:
Haftada 30 saat derse giren bir öğretmen, aylık yaklaşık 17.776 TL ek ders ücreti alıyor.
Haftada 21 saat ders yükü bulunan bir branş öğretmeninin aylık ek ders geliri ise 10.036 TL seviyesinde bulunuyor.

Toplam Kazançta Öğretmenler Öne Çıktı
20 yıllık hizmet süresine sahip bir başöğretmen, haftada 21 saat ders göreviyle aylık toplamda 97.035 TL gelire ulaşıyor. Bu tutar, şube müdürleri ve maarif müfettişlerinin maaşlarının üzerine çıkıyor.
Benzer şekilde, 12 yıllık hizmeti bulunan bir uzman öğretmen haftada 30 saat ders yükünü doldurduğunda 94.841 TL toplam gelir elde ediyor.

Ortaya çıkan bu tablo, öğretmenliğin toplam kazanç açısından idari kadrolara kıyasla daha avantajlı bir konumda olduğunu gösteriyor. Bu çerçevede, 7 Şubat tarihinde yapılacak şube müdürlüğü sınavı sonucunda yöneticiliğe atanan öğretmenlerin; uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik tazminatları ile ek ders ücretlerinden yararlanamayacakları gerçeği özellikle dikkate alınmalıdır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Meb Haberleri