MEB son yaptığı yönetmelik değişikliği ile yeni dönemde devamsızlık sınırını aşan öğrenciler ile ilgili önemli bir değişikliğe gidecek. Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle birlikte takdir ve teşekkür belgesi alma şartlarına özürsüz devamsızlık kriteri eklendi. Artık yüksek not ortalamasına sahip olmak ve disiplin cezası almamak belge kazanmak için tek başına yeterli sayılmayacak.
Okula Devam Etmeyen Öğrenciye Başarı Belgesi Yok
Yapılan mevzuat güncellemesiyle, özürsüz devamsızlık süresi 20 günü ve üzeri olan öğrenciler başarı belgesi süzgecine takılacak. Akademik not ortalaması ne kadar yüksek olursa olsun, Şube Öğretmenler Kurulu (ŞÖK) kararıyla sınıfını geçen ancak devamsızlık sınırını aşan öğrencilere Takdir veya Teşekkür Belgesi verilmeyecek.
Bu kararla birlikte belgelendirme sürecinde aranan kriterler üç ana başlıkta toplandı:
Ağırlıklı Puan Ortalaması: Teşekkür belgesi için en az 70,00; Takdir belgesi için en az 85,00 puanı yakalamak.
Disiplin Durumu: Yaptırım gerektiren herhangi bir olumsuz davranış veya disiplin kaydının bulunmaması.
Devamsızlık Sınırı (YENİ): Yıl içerisinde özürsüz olarak 20 gün ve üzerinde devamsızlık yapmamış olmak.
Hedef: Kronik Devamsızlığın Önüne Geçmek
Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, getirilen bu ek yaptırımın temel amacının ders devamlılığını artırmak ve kronikleşen devamsızlık sorununu ortadan kaldırmak olduğunu belirtti. Düzenlemeyle birlikte, derslerinde başarılı olmasına rağmen okula devamı aksatan öğrencilerin sürece daha aktif katılım göstermesi hedefleniyor.