Yönetici Atamada Neler Değişti?

Abone Ol

Yönetici Atamada Neler Değişti?

Yönetici Atamada Neler Değişti?

Eğitimcilerin merakla beklediği eğitim kurumları yöneticilerin atanması ve yer değiştirmesi yönetmeliği 4 ağustos tarihinde 28728 sayılı resmi gazetede yayımlandı. Söz konusu yönetmeliğin geçici 1. Maddesinde “Bu yönetmelik kapsamında yapılacak atamalar, bir defaya mahsus olmak üzere bu yönetmeliğin yayım tarihinden itibaren iki ay içerisinde gerçekleştirilir” denilmektedir.Bu hükme dayanarak öncelik sırası ve zaman sınırı nedeniyle yöneticilerin atanması ve yer değiştirmelerde öncelik sırası belirlendi. Daha önceki yönetmelik ve yargı kararlarından hareketle önce sınav sonuçlarına dayalı, sonra norm fazlası, sonra isteğe bağlı en son ise 30 Haziran tarihi itibariyle 6 yıllık çalışma süresini dolduran okul yöneticileri için zorunlu yer değiştirme yapılacak.

Yönetmelikte dikkat çeken en önemli değişiklik müdürlüğe yapılacak atamalarda ilk kez sözlü sınav (mülakat) olmasıdır. Bu husus kanuna girmiş ve Danıştay’ın yargı denetiminden geçmiş olduğu için yönetmeliğe de girmiş oldu. Bu hususun adil olup olmadığı tartışılabilir. Ancak tartışılacak bir hususta sınav kazanan okul müdürlerinin de sözlü sınava alınacak olmasıdır. İlk defa müdür olacaklar için mülakatın yapılması yerinde ancak mevcut müdürlerin mülakata alınıp yer değiştirme işleminde sözlü sınav puanının da kullanılmasının doğru olmadığını düşünüyorum. Bu durumda olan müdürler için ayrı bir değerlendirme yapılması daha isabetli olur kanaatindeyim.

İlk defa müdür yardımcısı olacaklarda yapılacak atamalarda sınav puanının yanında ilk kez Ek-1 puanının da kullanılacak olmasıdır. Müdür yardımcılığı atamalarında mülakat yapılmayacak. Ek-1 formundaki puan getiren tüm kriterlerin yanında ilk kez “Bakanlık tarafından düzenlenen sertifikalı eğitimlerin her biri için (En fazla 6 adet)” verilmesi merkezi hizmet içi eğitime olan talebi artıracaktır. Daha önceki yönetmelikteki müdür yetkili öğretmenlik, müdürlüğe denk puan alırken son çıkan yönetmelikte müdür yardımcılığıyla aynı kategoride sayılmıştır. Dikkat çeken bir başka hususta kurucu müdürlüğe verilen puanın önceki yönetmeliklere göre artırılarak 10 puana çıkarılmasıdır.

Ödüller ve cezalar bölümünde daha önceden alınan teşekkür belgesinin başarı belgesine, takdir belgesinin üstün başarı belgesine aylıkla ödülün maaş ödülüne denk sayılması ve birer adetinin kabul edilmesi hakkaniyete daha uygundur. Burada daha önceden  ilçe veya il milli eğitim müdürlerinden alınan teşekkür ve takdir belgelerinin sayılıp sayılmayacağı hususu bakanlıkça açıklanmalı ve aynı haklar bu belgeleri olanlara da verilmelidir. Cezalar konusunda yöneticilik görevinden alınan ve 3 yıl yeniden atamaya katılamayanlar için aldığı uyarma ve kınama cezalarından daha ağır her cezalar için puanından puan kesilmesi ceza üstüne ceza olurken geriye dönük 4 ila 10 yılı kapsaması yöneticilik görevine geri dönmek isteyenlere ben sizi artık görmek istemiyorum demektir. Burada farklı nedenlerle istifa eden veya öğretmen olarak atanması nedeniyle yöneticilik görevi düşenlerin tekrar yönetici olmak istemeleri durumunda yönetmeliğin hiçbir yerinde yeniden atanmaya yer verilmemesi bakanlığın uygulamalarındaki sürekliliğe aykırıdır.

Kurum tiplerine de ilk kez A,B,C dışında D kurum tipi ile yeni bir tür eklenmiştir. Atanma şartlarında çok önemli bir değişiklik yapılarak “Atanmak üzere başvurulacak eğitim kurumuna alanı itibariyle öğretmen olarak atanabilmek veya bu eğitim kurumunda aylık karşılığı okutabileceği ders bulunmak; fen ve sosyal bilimler liseleri ile bilim ve sanat merkezleri yöneticiliği için bu okullarda öğretmenlik yapmış veya yapmakta olmak,” şartı getirilerek eğitim kademleri arasındaki geçiş kolaylaşmıştır. Kısaca ortaokullarda görev yapan yöneticiler artık 80 sayılı talim terbiye kurulu kararıyla da bundan böyle yukarda sayılan liseler dışındaki tüm liselerde görev yapabilecek. Herkese hayırlı olsun.(1ilhamifindik@gmail.com)