Kadroya geçen taşeronların pek çok sorunu var. Bu sorunlardan biri de belirsiz tayin hakkı. 4/D işçilerin tayin hakları sadece kamuda çalışan eş için mi geçerli?

Özellikle eşi de kamuda istihdam edilen, bazen tayini çıktığı için sorunlar yaşan taşeronların en büyük beklentisi aile bütünlüklerinin bozulmamasıydı. Bu konuda emsal bir karar mahkemeden geçtiğimiz günlerde çıktı.

MAHKEMEDEN EŞ DURUMUNDA TAYİN KARARI

13 Şubat 2018’de evlenen, Ankara İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde 4/D işçi olarak istihdam edilen bir vatandaş, eşinin özel harekat olarak Malatya’ya atanması ile tayin başvurusu yapmıştı.

17 Kasım’da çıkan bir karar ile taşeron işçinin eş durumundan tayin olmasına karar verilmişti. Bu atama ‘naklen’ gerçekleşmişti.

TAYİNLER NAKLEN Mİ OLACAK?

4/D işçilerin önümüzdeki yaz yeni bir sözleşme için masaya oturacağı zamanlarda tayin konusu yeniden ele alınacak. Bir çok sendika konunun herhangi bir mahkemeye ihtiyaç duymadan sözleşme ile çözülmesi için görüş bildiriyor. Fakat şimdiye kadar yapılan atamaların naklen olması ve eşi kamuda çalışanların nakil olabilmesi 4/D işçileri korkutuyor.

Eşi kamuda çalışmayan ama farklı durumlarda tayini gereken işçilerin ne yapacağı şimdilik muamma. İşçiler aile bütünlükleri yok olsun istemiyor.

Bu konuda özellikle 4/D işçilerin bağlı bulundukları sendikalara konuyu açması ve sözleşme dönemi öncesi bu konuda bir toplu beklenti oluşturması büyük önem arz ediyor. Bu nedenle bağlı bulunduğunuz sendikaya konuyu açmaya gayret göstermeniz faydalı olacaktır.