Toplu iş sözleşmesinde olduğu halde Sağlık Bakanlığı’nın bir genelgesi ile sistem değişikliğine maruz kalan sağlık işçileri, duruma tepki gösteriyor. İşçiler, bir genelgeyle ellerinden alınan haklarının geri verilmesini talep ediyor.

Sağlık Bakanlığı’nın sağlık işçilerinin vardiya sistemine yönelik aldığı karar tepkilere yol açtı. Sağlık Bakanlığı ile Sağlık-İş Sendikası arasında imzalanan sözleşmenin 23. maddesi doğrultusunda 20.00’den 06.00’ya kadar çalışan sağlık işçileri, çalıştıkları süre kadar zam alıyorlardı. Bakanlık, yurt geneline göndermiş olduğu genelge ile sağlık işçilerinin vardiya sistemini değiştirirken, işçilerin gece mesai yaptığında almış olduğu yüzde 35 zam farkını da iptal etti. 23. madde sayesinde 400 ila 700 liralık bir zam farkı elde eden işçiler yeni genelgeyle bu farkı alamayacak. Hastanelerde çeşitli görevlerde bulunan kadrolu sağlık işçilerinin sayısı yüz binleri bulurken yeni genelgeye en çok tepkiyi gösterenlerin başında kadınlar geliyor. Zira getirilen üçlü vardiya sisteminde ikinci vardiya gece 00.00’da sona eriyor. Çalıştıkları kurumlardan evlerine gece geç saatte nasıl döneceklerini kara kara düşünen kadınlar, ailelerine yeterince vakit ayıramayacak olmaktan da endişeleniyor.

ÖZELLİKLE KADINLAR BÜYÜK BİR MAĞDURİYET İÇERİSİNDE

Kadrolu sağlık işçilerinin çalışma saatleri yeni genelgeyle birlikte 08.00-16.00, 16.00-00.00 ve 00.00-08.00 şeklinde oluşuyor. Üçlü vardiya sistemi ile birlikte çok sayıda insan mağduriyet yaşarken mağdurların arasında yer alan B.D. gazetemize açıklamalarda bulundu. Özellikle evli insanların son derece tepkili olduğunu söyleyen B.D., “Çoluğu çocuğu olan insanlar ne yapacak? Özellikle kadınlar büyük bir mağduriyet içerisinde. Gece geç vakitte işten çıkan insanlar evlerine nasıl gidecek?” ifadelerini kullandı. Yeni getirilen çalışma sisteminin devlete mali olarak yük getireceğini kaydeden B.D, eski çalışma sistemine dönülmesini talep etti.

İŞÇİLER EYLEM GERÇEKLEŞTİRDİ

Sağlık Bakanlığı’nın 23 Eylül 2021 tarihli genelgesi geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen eylemle protesto edilmişti. Genelgeye karşı eylemde bulunan Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde (Dışkapı SSK) çalışan işçiler, Ankara’da basın açıklaması gerçekleştirmişti. Söz konusu basın açıklaması ile Sağlık Bakanlığı’na tepki gösteren işçiler, “Sorunlarımıza istinaden bütün işçi sendikalarını ve derneklerini, kuruluş amaçları doğrultusunda görevlerini yerine getirmeye davet ediyoruz” sözlerini sarf etmişti.

BEKİR ŞİRİN

Kaynak : Milli Gazete