Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Toy, Türk-İş'in sosyal medya hesaplarından yapılan canlı yayında, toplu sözleşme sürecine değinerek, çalışanlara ve sendikalara ince mesajlar gönderdi. İşte detaylar..

Genel Başkan Hakan Toy'un konuşması şu şekilde; Şu an iş kolunda neredeyse 10'un üzerinde sendika kuruldu. Biz köklü bir sendika olduğumuz için taşeron sürecinde bir çok arkadaşımız sendikamızı ziyaret ettiler, bizimle birlikte bu taşeron mücadelesinde katkı sağladılar. Biz de onlara yol gösterdik, ev sahipliği yaptık ama bu arkadaşlarımıza hep şunu söyledik; Arkadaşlar burada büyük bir sendika var. Gelin bu sendikanın kademelerine girin, üye olun ve daha sonra burada hizmet edin, kendinizi gösterin. İşçi sizi seçerse siz Başkan olun, bizim için sıkıntı yok.

Biz diğer sendikalar gibi gel kardeşim seni atadım, sen git onu atadım demiyoruz. Bizim tüzüğümüz var. Anayasa neyse, tüzüğe ve sendikalar kanununa göre kurulmuş bir sendikayız. Ama maalesef şu anda 10'un üzerinde sendika kuruldu. Biliyorsunuz bir toplu iş sözleşmesinde yetki çoğunluğu alabilmek için önce ülke barajını geçmek gerekiyor. Eğer bir konfederasyona bağlıysanız, sözleşme müracaatı yapabilmek için öncelikle iş kolunda çalışan işçilerin yüzde birini alacaksınız. Eğer bir Konfederasyona bağlıysanız şu anda yaklaşık 600 binin üzerinde Sağlık ve Sosyal Hizmetler iş kolunda çalışan olduğu için en az 6 bini bulacaksınız ki müracaat edeceksiniz. Eğer bir konfederasyona bağlı değil ve bağımsız bir sendikaysanız bu sayı yüzde 3'e çıkıyor. Bu da yaklaşık 17-18 bini bulmanız gerekiyor. Yani şu an 100-200-300 tane üye ile bize üye olun da aile ve çalışmada biz sözleşme yapalım diyenler, sadece umut tacirliği yapmaktadırlar. Çünkü bildiğiniz üzere, Ocak istatistikleri muhtemelen bu ayın sonuna doğru yayınlanacak. Yayınlanacak bu istatistiklerde eğer bu söylediğim rakamları bulamayan sendikalar, temmuz ayında aile sosyaldeki yetki müracaatına bulunamazda, belki 1.000 üye yaparlar ama yeni toplu sözleşme sürecini sadece baltalamış olurlar.

Onun için gelin birlikte çalışalım. İşveren Sendikası 1 tane (TUHİS), ama biz iş kolumuzda 13 taneyiz. Bu yüzden akıllı olmamız gerekiyor, parçalanıp yutulmayalım, bir olalım. Bu konularda boşverin bize üye olun, biz sözleşme yapacağız diyenleri de bu kanunlar çerçevesinde araştırın, hangi gemiye bineceğinizi siz tercih edin diyoruz.

4 D'Lİ İŞÇİ SON GELİŞMELER İÇİN TIKLAYINIZ