Öz Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Devlet Sert Malatya Şubesinin 1. Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin OECD ülkeleri arasında çalışanlardan en fazla vergi kesintisi yapan ülkelerinden biri haline geldiğini hatırlatarak şunları söyledi:

“Şu an ülkemizde ücretlerin yüzde 40’ı gelir vergisi, sigorta pirimi vb kesintilere gidiyor. Ücretli çalışanların yılın başında almış olduğu ücretler ile yıl sonunda aldığı ücretler yüksek vergi dilimleri neticesinde dörtte bir oranında azalmış bulunuyor. Ortalama bir işçi ücretindeki bu kesinti, yıl sonunda neredeyse 2 bin liraya kadar yükselmiş oluyor.

“ÜCRETLERİN DÖRTTE BİRİ VERGİYE GİDİYOR, ALIM GÜCÜ İYİCE DÜŞTÜ”

Tüm ücretlilerin yaşadığı bu sıkıntıyı sağlık ve sosyal hizmet işçileri daha yoğun yaşıyor. Yaklaşık 3 yıldır gündemimizde olan ve bizlerin özellikle çalışma biçimimizi değiştiren, yoğunlaştıran Covit 19 pandemisinde sağlık ve sosyal hizmet çalışanları büyük bir yükün altına girdiler. Günlerce, haftalarca, kimi kurumlarımızda aylarca evlerine gitmeden çalıştılar. Memur sağlık çalışanlarına yapılan ek ödemeden faydalandırılmadan, bu yükü çektiler ama görevleri milli bir bilinç ile yaptılar. Bugün gelinen noktada ise tüm ücretlilerde olduğu gibi ağır vergi dilimlerinin altında eziliyorlar. Alım güçleri iyice düştü. Konfederasyonumuzun vergi dilimlerinin yüzde 10 ile sabitlenmesi teklifini çok kıymetli ve uygulanabilir buluyoruz. Ücretli kesimin ağır vergi yükünden kurtarılması, hele ki derinleşen ekonomik kriz karşısında nefes aldırabilecek bir uygulama olacaktır.”