Yeni Şafak gazetesi yazarı Yusuf Kaplan, "Sosyal medya ilk bakışta insanın özgürlük alanını genişletiyormuş gibi görünüyor ama sadece öyle görünüyor. Bu bir simülasyon. Gerçek resim bu değil" dedi.
 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz hafta sosyal medyada yeni bir düzenleme yapılması gerektiği yönündeki açıklamaları sonrası AK Parti'nin başlattığı çalışma ve orman yangınları sonrası yapılan bazı paylaşımlar sosyal medyanın durumunu yenide tartışmaya açtı. Yeni Şafak gazetesi yazarı Yusuf Kaplan sosyal medyanın neden bir milli güvenlik sorunu olduğunu köşesine taşıdı. Kaplan, sosyal medyanın özgürlük alanının genişletiyormuş gibi gösteren bir simülasyon olduğunu belirterek, "İnsan, sosyal medyanın dünyasında bir “kukla” aslında" ifadelerini kullandı:

Yusuf Kaplan'ın "Sosyal medya neden bir milli güvenlik sorunudur?" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Sosyal medya ilk bakışta insanın özgürlük alanını genişletiyormuş gibi görünüyor ama sadece öyle görünüyor. Bu bir simülasyon. Gerçek resim bu değil.

Gerçek resmi görebilmek için derinlemesine bakmak geriyor tabloya: İnsan, sosyal medyanın dünyasında bir “kukla” aslında.

Kuklayı / insanı oynatan bir kuklacı var: Kuklanın nerede nasıl oynaması gerektiğine o kuklacı karar veriyor: Çağdaş Zeus bu adeta. Hoşuna gitmeyen Trump “kukla”sına veya “kul”una esip gürlüyor, biletini kesiyor gözünün yaşına bakmadan!

Eskiden gazeteler, sonra televizyonlar, hükümet kurarlar, hükümet yıkarlardı. Şimdi eski camlar, sosyal medya oldu: Hükümetleri kuranlar, hükümetleri yıkanlar sosyal medyalar artık.

Sosyal medyanın küre ölçeğinde gözlenen hükümet darbesi, Amerika’da yaşandı: Demokrasi ve özgürlükler ülkesi Amerika, başkanlık seçimlerinde Trump’ı hem şeytanlaştırdı, hem de Trump’ın sosyal medya hesaplarını dondurdu ve Biden’ı Beyaz Saray tahtına oturttu!

Son örnek Tunus’tan geldi: Sosyal medya üzerinden oluşturulan algılar sonrasında hükümete kolayca asimetrik darbe yapıldı.

Sosyal medya, yangınları fırsat bilerek Türkiye’de inanılmaz bir algı operasyonu gerçekleştiriyor. Düşünsenize… 4 günde 7,5 milyon twitter hesabı açılıyor ve HelpTurkey ve GlobalCall gibi etiketlerle Türkiye’nin yandığı, perişan durumda ve yardıma muhtaç olduğu imajı oluşturuyor iki saatte 2,5 milyon tweet atılarak. Tweetlerin çoğu bot hesaplardan ve % 71’i bir merkezden atılıyor!

İnanılır gibi değil!

Yeni bir saldırı türü ile karşı karşıya Türkiye! O yüzden sosyal medya millî güvenlik sorunu olarak ele alınmalı. Yasaklardan filan söz etmiyorum. Böyle bir şey saçma olur. Aksine teknik ve hukûkî olarak önlem alınması ve yasal düzenlemeler yapılması gerektiğinden söz ediyorum."

Yusuf KAPLAN / Yenişafak