Ankara 4. İdare Mahkemesi, gizlilik politikasında güncellemeye giden WhatsApp hakkında Rekabet Kurulu'nun aldığı kararı haklı bularak, Facebook'un yaptığı itirazları reddetti.

Gizlilik ilkesini güncelleyen ve kullanıcılarına güncellenen ilkeleri kabul etmeleri için bildirim yollayan WhatsApp'ın bu hamlesi uzun süre tartışılmıştı. Rekabet Kurulu ise güncellemeye ilişkin geçici tedbir kararı almış ve bu yöndeki uygulamalar durdurulmuştu.

Ankara 4. İdare Mahkemesi, WhatsApp'ın veri paylaşımını içeren güncellemesine ilişkin Rekabet Kurulunun aldığı geçici tedbir kararının yürütmesinin durdurulması için Facebook'un yaptığı başvurunun reddine karar verdi.

NE OLMUŞTU?
Rekabet Kurulu tarafından da söz konusu güncellemeye ilişkin 11 Ocak 2021'de geçici tedbir kararı alınarak, bu yöndeki uygulamalar durdurulmuştu.


Rekabet Kurulu kararının temelinde, WhatsApp verilerinin diğer Facebook şirket ürün ve verilerine bağlanması, Facebook'un tüketici iletişim hizmetleri pazarındaki gücünü internet reklamcılığı alanındaki rakiplerinin faaliyetini zorlaştıracak şekilde kullanması, aşırı veri toplanması ve verinin başka hizmetler için kullanılmasının tüketicinin sömürülmesine yol açması gibi endişeler yer alıyordu.

Bu kararın ardından WhatsApp tarafından planlanan güncelleme, küresel çapta 15 Mayıs 2021'e kadar ertelenmişti.


Facebook'un, Rekabet Kurulunun aldığı tedbir kararının yürütmesinin durdurulması talebi ise Ankara 4. İdare Mahkemesi'nin 7 Temmuz'daki kararıyla reddedildi. Böylece, Facebook'un kullanım koşullarında bir değişikliğe gidememesi ve kullanıcı bilgilerini grup şirketleriyle paylaşamaması yönündeki tedbir kararına yargı da yeşil ışık yakmış oldu

KARAR