Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler, herkesi daha güvenli alanlar konusunda alarma geçirdi. Sağlam zemin ve güvenli konut arayışına giren vatandaşlar, sıkça kullanılan ve hıncahınç dolu olan alışveriş merkezleri (AVM), okul ve sinema salonları gibi ortak kullanım alanlarının olası herhangi bir depreme karşı ne kadar dayanıklı olduğunu sorguluyor. Konuyu AKŞAM Gazetesi'ne değerlendiren sektör temsilcileri, AVM'lerin deprem yönetmeliğine uygun olarak yapıldığı için sağlam olduğunu, okulların ise gözden geçirilmesi gerektiğini söylüyor.

EN HAZIRLIKLI YAPILAR

Türkiye genelinde toplam 444 AVM bulunuyor. Türkiye'deki bu alanların % 95'inin 2000'den sonra deprem mevzuatına uygun, genellikle az katlı (2-4 katlı) ve çelik konstrüksiyon kullanılarak yapılmış yapılar olduğunu belirten Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Şapkacı, her AVM'nin kendi sorumluluğunda olmakla birlikte, sektör olarak yapı stoku itibarıyla AVM'lerin depreme en hazırlıklı binalar olduğunu söyledi. Son yaşanan depremde de bölgedeki AVM'lerin yapısal problemleri olmadığını, küçük çaplı ve mekanik tadilatların gerektiğini dile getiren Şapkacı, hepsinde acil durum eylem planlarının da mevcut olduğunu söyledi.

PAY ÇOK KÜÇÜK

Türkiye'deki mevcut bina stoku yaklaşık 11.6 milyon iken bu stokun da yaklaşık 7.8 milyonunun 2000 yılı öncesinde yapılan yapılar olduğunu ifade eden Şapkacı, "444 AVM'nin toplam rakam içerisindeki payına baktığımızda yüzdesel olarak çok küçük bir paya sahip" dedi.

ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR

Türkiye'de 11 bin 994 özel okul faaliyet gösteriyor. Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Öztürk, "Özel okulların yaklaşık % 50'sinin risk tespit çalışmaları tamamlandı. Risk tespit çalışmalarının devam ettiği ve her geçen gün yeni sayısal verilerin paylaşıldığı bu süreçte, kaç özel okul binasının riskli bulunduğunu söylemek henüz mümkün değil" diye konuştu.

İSTANBUL'DA 93 OKULA TAHLİYE

İstanbul Valiliği, 20 Şubat itibarıyla kentte riskli bulunan 93 okulun öğrencilerinin depreme güvenli okullara nakledilerek, eğitim öğretim görmeye devam edeceklerini bildirdi. Valilikten yapılan yazılı açıklamada, İstanbul Sismik Riskin Azaltılması Projesi (İSMEP) kapsamında, kentte 1999 öncesinde inşa edilen 1418 okulun etütleri yapıldığında 67'sinin depreme dayanıklı, 1351'inin de riskli olduğunun tespit edildiği aktarıldı. Riskli bulunan 1351 okulun 769'unun güçlendirildiği, 367'sinin yıkılıp yeniden yapıldığı belirtilerek, 87 okulun da başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere diğer kurum ve kuruluşlarca güçlendirildiği, yıkılıp yeniden inşa edildiği ifade edildi.

32 Öğrenci Zehirlenerek Hastaneye Kaldırıldı! 32 Öğrenci Zehirlenerek Hastaneye Kaldırıldı!

AKŞAM