2020-2021 Eğitim-öğretim yılı tüm dünyayı sarsan pandeminin zorlu şartları altında devam ediyor. Öğretmenlerin henüz aşılanmamasına rağmen yüz yüze eğitim faaliyetlerini gerçekleştirmek zorunda bırakılmaları, sınavların yine yüz yüze yapılması, öğrencilerin uzaktan eğitime erişememesi, okulların hijyen koşullarını sağlayacak kaynaklara sahip olmaması pandemi koşullarında karşımıza çıkan en önemli sorunların başında gelmekte.

Eğitim camiasının bu kadar büyük sorunları varken bazı sendikalar bunları dillendirmek bunlara çözüm üretmek yerine dikkatlerini başka yöne çevirip önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek 9. Dönem İlksan seçimleri için adaylarını tanıtıyorlar ve destek istiyorlar. Elbette her sendika kendi adayını sahada tanıtıp ona oy isteyebilir. Fakat garabet şudur ki bazı ilçelerde bu destek işi yine belli bir sendikaya üye müdürler üzerinden o müdürlerin okullarındaki öğretmenler üzerinde telkinleri (kendileri buna tavsiye diyor) yoluyla gerçekleştiriliyor. Bunun son örneğine maalesef İstanbul İli Büyükçekmece ilçesinde şahit olduk. Büyükçekmece ilçesinde 24.03.2021 tarihinde Hüseyin Erkan Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde bir istişare toplantısı düzenlenmiş ve Eğitim-Birsen üyesi ilkokul müdürleri ve okul temsilcileri bu toplantıya davet edilmiştir. İlçe milli eğitim müdürüne toplantıyla ilgili tarafımızdan bilgi verilmesine rağmen ne yapıldığıyla ilgili tarafımıza geri dönüş olmamıştır. Burada sorulması gereken sorular şunlardır:

Bir sendika okul müdürü olsun öğretmen olsun mesai saatleri içinde herhangi bir üyesini yemekli bir toplantıya davet etmeye yetkili midir?

Okul müdürü bu toplantıya hangi gerekçeyle katılıyor?

Toplantıya katılacak öğretmenlerin o saatlerde gerçekleştirmesi gereken online ya da yüz yüze eğitim faaliyetleri ne olacak?

Okul müdürlerinin bu toplantı sonrasında okullarında ne gibi bir çalışma yapması bekleniyor?

Bu ihlallerden ötürü ilçe milli eğitim müdürlüğünün bu toplantıya katılacaklarla ilgili yaptırımı ne olacak?

Eğitim-İş sendikası olarak İlksan üyesi olan öğretmenlerimizin İlksan seçimlerinde oy kullanmasını ve söz sahibi olmasını destekliyoruz. Fakat müdürlük yetkisini kullanarak üyelerin iradesini ipotek altına almaya çalışan okul müdürlerini de etik ilkeler doğrultusunda görev yapmaya davet ediyoruz. Bu toplantıyla ilgili yetkili mercilerin de ne gibi yaptırımlar uygulayacağının takipçisi olacağımızı belirtiyoruz.

Ufuk ÖZDEMİR

Eğitim-İş İstanbul 3 Nolu Şube Başkanı