Ali Babacan'dan dolar kuru açıklaması.

DEVA Partisi Genel Başkanı, eski Devlet Ekonomi Bakanı Ali Babacan bir son dakika açıklamasında bulundu. Babacan yaptığı açıklamada döviz kurunda yaşanan değişime değindi ve dikkat çeken ifadeler kullandı. 

DOLARDA SON DURUM

Piyasalardan alınan son dakika bilgilerine göre dolar kuru 8.15 TL seviyesine kadar gelerek rekor kırdı. Euro kuru ise 9,63 ile rekor kırdı. İngiliz Sterlini 10,62 TL. Gram altın ise 498 TL seviyesinde.

ALİ BABACAN: KUR ARTIYORSA BİR HASTALIK VAR

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'dan döviz kurundaki artış ile ilgili bir açıklama geldi. Babacan yaptığı açıklamada  "Böyle bir ülkede kurlar artıyorsa bilin ki orada bir hastalık söz konusu. Hükümet kurlara bakmıyor ama her şey dövizle, kurla ilgili. Özellikle döviz kuru maliyetleri çok etkiliyor. Teknoloji, elektrik her şey döviz. Kurun artması direkt piyasayı etkiliyor ve vatandaşa hayat pahalılığı olarak geri dönüyor" dedi.

"FAİZ DÜŞÜNCE ENFLASYON DÜŞECEKTİ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz enflasyon açıklamasına değinen Babacan şunları söyledi:

"Rekabetçi kuru savunuyorlar. Peki, neden 1 Ocak 2019'dan bugüne 120 milyar dolarlık döviz satışı ile piyasaya müdahale ederek kuru belli bir noktada tutmaya çalıştınız? Merkez Bankası ya da kamu bankaları aracılığı ile 22 ayda 120 milyar dolarlık operasyon yapıldı. Fakat çok kısa sürede bunlar harcandı. Rezervler azalıp kura müdahale imkanı kalmayınca Merkez Bankası faiz artırmak zorunda kaldı. Geçen yüzde 2 faiz arttı fakat kimse konuşmuyor.

Siz Cumhurbaşkanı'ndan bir şey duydunuz mu? Eskiden olsa neler derdi. İkinci faiz artışı ise geçtiğimiz günlerde 'örtü'lü olarak gerçekleştirildi. Sonuç olarak politika faizi arttı. Cumhurbaşkanı 'faiz sebeptir, enflasyon sonuç' diyordu. Erdoğan'ın tezi doğruysa o zaman faizi düşürüp enflasyonun da düşmesini sağlaması lazım. Kuru artık döviz satarak kontrol edemeyecekleri için ve tabii ki rezervler tükendiği için bu sefer faiz artışları ile kuru kontrol etmeye çalışıyorlar. Ama tabii ki bu işin sonu kötü."

"2 AYLIK BAKKAL ÇIRAĞI YAPMAZ"

Babacan açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

"Döviz kaynakları inşaat sektörüne değil döviz getirecek yatırımlara ayrılmalıydı. Ekonomi yönetimi öyle hatalar yapıyor ki iki aylık bir bakkal çırağı yapmaz.

Türkiye’nin sürekli dövize ihtiyacı var. Böyle bir ülkede kurun ateşi artıyorsa bilin ki orada bir hastalık var. Hükümet bakmıyor ama her şey dövizle ilgili.

(Fransız mallarına boykot çağrısı) 48 saat sonra unutulur. Ne zaman içeride gündem sıkışsa böyle bir çıkış yapıyorlar. Küreselleşen dünyada bunlar çocukça şeyler."

KamuBülteni