Bilindiği üzere otomobiller üzerinde hayli yüksek oranlarda ÖTV bulunuyor. Öyle ki bazen aldığımız otomobilin 2 katı ücretini vergi olarak ödüyoruz. Bu da otomobil almayı ciddi anlamda zorlaştırıyor.

Hali hazırda otomobillerde ÖTV indirimi olacağına dair bir beklenti oluşmuş durumda. Bilindiği üzere bu konudaki ilk açıklama CHP lideri Kılıçdaroğlu’ndan gelmişti. Kılıçdaroğlu, iktidara geldiklerinde 1.6 ve daha düşük motor hacmine sahip araçlardan alınan ÖTV’nin kaldırılacağını belirtmişti.

Şimdi ise benzer bir açıklama Millet İttifakı’nın diğer üyesi İyi Parti lideri Meral Akşener’den geldi. Akşener yaptığı açıklamada sıfır otomobilde ÖTV’nin kaldırılacağını belirtti.

Elbette burada asıl sorulması gereken şey, mevcut iktidarın böyle bir konuya sıcak bakıp bakmadığı. Hemen belirtelim. Hali hazırda resmi bir dille açıklanmış ÖTV indirimi planı bulunmuyor. Lakin genel beklenti seçimlere yakın bir tarihte ÖTV indiriminin gerçekleşebileceği yönünde.

Tabi ki bunu şimdiden kestirmek zor. Zira bu beklenti hiçbir zaman da gerçekleşmeyebilir. Ya da belli modelleri kapsayacak şekilde bir indirim söz konusu olabilir. Bunu zaman gösterecek.

Dip not olarak hatırlatalım. Son ÖTV indirimi, TOGG modelinin de aralarında bulunduğu elektrikli otomobiller için gerçekleşmişti. Bu modellerden alınan ÖTV oranı yüzde 50’den yüzde 10’a indirilmişti. Bu da TOGG ve benzeri modellerin fiyatını önemli oranda aşağı çekti.