Polislik zor meslektir fakat polis olma hayali kuran genç sayısı da azımsanmayacak derecede çoktur. Polis üniforması giyerek vatandaşlarına hizmet etmek isteyen genç adaylar Polis Akademisi tarafından yapılan paylaşımları, açıklamaları, duyuruları anı anına takip ediyorlar. Şartları uyanlar ise açıklanan polis alımları için başvuru yaparak, hayallerine kavuşmaya çalışıyorlar.

Polis olma şartlarını taşıyan ve o üniformayı giyerek polis olmak isteyen adaylar bunun nasıl olabileceğini haberimizden inceleyebilir. En az ortaöğretim (lise) mezunu genç vatandaşlar polis olabiliyorlar. Polis olmak için eğitim düzeyinize göre Pomem, Pmyo, Paem birimlerinden birine giriş yapmak gerekiyor.

Polis olma hayali kuran vatandaşlar için eğitim alarak mesleğe adım atabilecekleri 3 birim bulunuyor. Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğü yani kısaca POMEM'lerde 6 ay eğitimle, Polis Meslek Yüksek Okulu kısa adıyla PMYO'larda 2 yıl eğitim veya Polis Amirleri Eğitim Merkezi PAEM'lerde 11 aylık eğitim sonunda adaylar polislik mesleğine giriş yapabiliyorlar. Bu kurumlara girişlerde eğitim düzeyiniz önemli bir faktör durumunda.

Nasıl Polis Olunur?

En az lise mezunu adaylar Polislik için başvuruda bulunabiliyor. Bir diğer temel şart ise üniversiteye giriş sınavından polis akademisi tarafından belirlenen baraj puanının üstünde puan almaları şartıdır. Polis olmak için Yüksek Okula giriş sınavına başvurular, her yıl Polis Akademisi Başkanlığı tarafından ilan edilen tarihlerde Polis Meslek Yüksek Okul Müdürlüklerine şahsen gerçekleştirilir, kamuajans'ta detaylarını paylaştığımız gibi, polis akademileri, Emniyet Teşkilatının memur, amir ve yönetici ihtiyacını karşılamak üzere ön lisans, lisansüstü eğitim-öğretim, bilimsel araştırma, yayın ve danışmanlık yapan, bünyesinde fakülte, enstitü ve polis meslek yüksekokulları bulunan bilimsel özerkliğe sahip yükseköğretim kurumudur.  Mezun olan öğrenciler, kadro ve hizmet ihtiyacına göre Genel Müdürlükçe belirlenen yerlerden birini her okuldaki öğrencilerin başarı sıralaması esas alınarak, seçecekleri illere atamaları yapılmaktadır.

Polis Olmak için Genel Şartlar Neler?

T.C. vatandaşı olmak.

Lise, Lisans ve ön lisans mezunu olmak.

Yurtdışı okullardan mezun olan kişiler için denklik belgesi.

Gerekli KPSS taban puanı geçmek.

18 yaşını tamamlamış olmak.

30 yaşından gün almamış olmak.

Fiziki şartlarda aranan nitelikler arasında erkek 167 cm, kadın adayların ise 162 cm’den uzun olması.

Tüm adayların sağlık yönetmeliği şartlarını taşıması, silah taşımaya engel bir durumun bulunmaması ve herhangi bir yüz kızartıcı ceza almış olmaması gerekiyor.