Günlük milyonlarca araç trafiğe çıkmaktadır. Bu araçlardan bazılarının kantara girme zorunluluğu vardır. Ayrıca kantara girmeyen araçlar için para cezası uygulanmaktadır.

Trafikte seyir halinde olan ve yük taşıyan ticari araçların belirli ağırlıklarda olmaları gerekiyor. Bu ağırlık aracın cinsine ve taşıyabileceği yük miktarına göre değişkenlik göstermektedir.

Ağırlık kaldıran ve cismin ağırlığını gösteren alete kantar denilmektedir. Kantara girme zorunluluğu olan araçlar, tır, kamyon, yük kamyonları ve nakliye kamyonlarıdır. Bu saydıklarımız kantara girmezse cezaya tabi olurlar.


Ülkemizde her yıl yüksek tonajlı araçlar onlarca kazaya karışmaktadır. Bu araçlar çoğu zaman denetimden kaçmış ve alabileceğinden fazla yükü aldıkları için bu kazalar gerçekleşmektedir. Bu sebeple son yıllarda denetimleri arttırmak için kantar uygulamasına geçilmiştir.

Avrupa ve Asya kıtalarını birbirine bağlayan topraklar üzerinde olan ülkemiz gerek deniz yolu ve hava yolu gerekse kara yolu ile Dünya'nın en aktif trafiğine bağlı ülkeleri arasında yer alıyor. Son yıllarda Ak parti hükümeti tarafından en çok üzerinde çalışılan konu olan yollar son 15 yılda büyük artışla 20 bin kilometre bölünmüş yol yapılmıştı.

Yapılan bu yolların denetimleri her ne kadar karayolları genel müdürlüğü tarafından yapılıyor olsada ticari büyük araçların trafikte seyredilebilmesi için Ulaştırma Bakanlığı tarafından Türkiye'nin 24 ten fazla ilde yol kenarlarında denetim istasyonlarında araçlarının tonaj değerlerini yaptırarak alabilecekleri maksimum yük değerlerini hesaplatması gerekiyor.

Yolların bozulmasında büyük rol oynayanlar fazla tonajlı araçlar çeşitli trafik kazalarına sebebiyet olmaktadır. Bu anlamda yol denetim istasyonları devreye giriyor ve ağırlık limitini aşanlara idari para cezası keserek olası kazaları bu şekilde önlemiş olmaktadır.

HANGİ ARAÇLARIN KANTARA GİRMESİ ZORUNLUDUR?

Tır
Kamyon
Yük Kamyonları
Nakliye Kamyonları

KANTARA GİRMEYEN ARAÇLARA NE KADAR CEZA UYGULANIR?

Karayolu yapısı ve kapasitesi ile trafik güvenliği bakımından tehlikeli olabilecek tarzda yükleme yapmak 65/1-d maddesi gereğince uymayanlara 275 TL % 25 indirimli erken ödeme ile 206,25 TL idari para cezası kesilir.

Kantara giren ve tonaj aşımı yapıldığı tespit edilen araçlara da ayrıca farklı yaptırımlar uygulanır. Araçların yüklenmesine ilişkin ölçü ve usuller, ağırlık ve boyut kontrolü usul ve esasları ile tartı toleransları Ulaştırma Bakanlığı tarafından yönetmelikle belirlenir. Kantara giren ancak azami yüklü ağırlığın % 20’den fazla aşılması halinde fazla yük, birinci fıkranın (b) bendine uygun hale getirilmeden yola devam etmesine izin verilmez.