İçişleri Bakanlığı Süleyman Soylu’nun Boğaziçi Üniversitesi eski rektörü olan Üstün Ergüder’in ismini Boğaziçi olaylarında proveke eden kişi olarak açıklaması dikkat çekti.

Günlerce kamuyounu meşgul eden bu olayda mevcut Boğaziçi Rektörünü karşı protestolar olmuştu. Bakan Soylu, eski Boğaziçi rektörü Üstün Ergüder’in hem öğrenci hemde akademik kadroyu provoke ettiğini açıkladı.

Soylu; "Şu anda Türkiye'yi Gezi'ye taşıyan Kavala, sistemi kurmuş, her türlü örgüt finans yapısı vesaire. Eşi de Boğaziçinde konuşlanmış. Üstün Ergüder bu işlerin göbeğindedir. Eski rektör. Hala bu işi kaşımak için yazılar yazıyor, tahrik ediyor. Hadi reddetsin de göreyim. Bu ahlaksızlığın dibidir ve biz buna pirim vermedik ve vermeyeceğiz. Öyle Gezi mezi bekleyenler avuçlarını yalarlar." şeklinde konuştu.

Üstün Ergüder Kimdir?

Ergüder, 1935 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. 1957 yılında ortaöğrenimini ve lise eğitimini Robert Koleji'nde tamamladı. Siyaset bilimi dalında Manchester Üniversitesi'nden mezun oldu. Doktorasını siyaset bilimi dalında Syracuse Üniversitesi'nde yaptı. 1969 yılında öğretim üyeliğine başladığı Boğaziçi Üniversitesi'nde, 1988'de Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı, 1992'de ise rektör olarak görev yaptı. 2000'de sona eren rektörlük görevinin ardından Sabancı Üniversitesi'nde ders verdi ve üniversitenin İstanbul Politikalar Merkezi'nin Direktörü oldu.

Bir süre Robet Koleji Mezunlar Derneği Başkanlığı'nı yürüttü. İtalya'nın Bologna'daki Magna Charta Akademik Özgürlük ve Kurumsal Özerklik Gözlemcilik Konseyi Başkanı, AIESEC Türkiye Danışmanlar Yüksek Kurulu Başkanı, Eğitim Reformu Girişimi Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı Mütevelliler Heyeti ve Yönetim Kurulu Başkanı, Özyeğin Üniversitesi Mütevelliler Heyeti üyesi, Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi, Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı.

İlk eşi Rukiye Ergüder'den Canan (d.1977) adından kızı olan Ergüder'in İsviçreli bir ressam ve heykeltraş ile yaptığı 2. evliliğinden de Faika (d.1967) isimli bir çocuğu daha var.