Öğrenciler tarafından kimi zaman sıklıkla aranan kelimelerden birisi olan fait du prince diğer adıyla Fedüprens olarak bilinmektedir. Uyarlama ilkesini, ikili bir ayrım gerçekleştirerek incelemenin uygun olacağı düşüncesi ile öncelikle hizmetlerden yararlanan kullanıcının uyarlama talebi ve bu talebin de ‘idari müracaatlar’ açısından hukuki anlamda kıymeti sorgulama alınmıştır.

Fait Du Prince Nedir, Hangi İlkedir?

Fait du prince ilkesine göre; idare, yapmış olduğu bir işlem veya eylem nedeniyle karşı tarafın yükümlülüklerini ağırlaştıran bazı tedbirler alır ve buna göre de bu gibi durumlarda zararı karşılaması gerekir. Fait du prince ilkesi, idari sözleşmenin tarafı olan idarenin, taraf olma nedeniyle değil başka herhangi bir sebeple sözleşmenin ifasını zorlaştıracak bazı tedbirler alması sebebiyle karşı tarafın zararını tazmin etmesini öngören bir ilke olarak bilinir.

İdari sözleşmeleri, özel hukuk sözleşmelerinden ayıran ölçütlerden birisi de idarenin gerekli gördüğü hallerde idari sözleşmelerde tek yanlı değişiklik yapabilmesidir. İdarenin tek yanlı değişiklik yapacağı imtiyaz sözleşmesi hazırlanırken hüküm altına alınabilir.

Fedüprens teorisi ne demek?

İdari sözleşmeye rağmen, şayet idare, sözleşme tarafı sıfatı dışında bir sıfatla bir eylemde bulunmuş ve sözleşmecinin borcunu ifası güçleşmişse, sözleşmeci zararının tazmin edilmesini isteyebilir