Gümüşhane Üniversitesi öğrencileri 120 kilometre hıza ulaşabilen elektrikli araç yaptı

Gümüşhane Üniversitesi Mekatronik Bölümü öğrencileri bir bataryayla 3 saat kullanılabilen elektrikli araç yaptı. ‘Silver House’ isimli araç 120 kilometre hıza ulaşabiliyor.

Gündem 15.12.2022, 11:24
Gümüşhane Üniversitesi öğrencileri 120 kilometre hıza ulaşabilen elektrikli araç yaptı

Gümüşhane Meslek Yüksekokulu Mekatronik Bölümü öğrencileri TÜBİTAK tarafından düzenlenen yarışmalara katılmak için geliştirdikleri ‘Silver House isimli elektrikli araçla dikkat çekiyor. Sıfırdan başlayarak tamamen Gümüşhane Üniversitesi öğrencileri ve akademisyenleri tarafından tasarlanan araç tam batarya ile 3 saat hareket edebiliyor. GPS ve sürücü bilgi ekranı da bulunan araç 120 kilometre hıza ulaşabiliyor. İlham kaynaklarının Selçuk Bayraktar olduğunu dile getiren öğrenciler aynı zamanda 20 bin feete kadar yükselebilen roket ile drone ve İHAda üretiyor.

“1 depo tam olarak 3 saatte doluyor”

Aracı sıfırdan ürettiklerini belirten Mekatronik Programı 2.sınıf öğrencisi Orhan Kamacıoğlu (19), “TÜBİTAK her sene bu tür yarışmalar hazırlıyor. Biz elektrikli araç yarışmasında yarıştık, sıfırdan başlayarak bir araç ürettik. Araç cam elyaftan yapıldı aracın hafif olması bizim için önemli çünkü elektrikli motorla çalışıyor, o yüzden alüminyum şase kullandık. Araç üzerinde geliştirme düşüncelerimiz var. Araç tam batarya ile 3 saat gidebiliyor. Aracımız 120 kilometre hıza ulaşabiliyor. 1 depo tam olarak 3 saatte doluyor” dedi.

“İlhamımızı Selçuk Bayraktardan aldık”

İnsansız Hava Aracı (İHA), drone ve rokette ürettiklerinin altını çizen bir diğer öğrenci Furkan Kızılet ise “Gördüğünüz roketi tamamen kendi imkânlarımızla ürettik. Roketin tasarımı olsun, üretimi olsun bunların AutoCADde çizimini yaptık, analizlerini yaptık. Aksaray Tuz Gölüne gidip Roketsan tarafından bize tahsis edilen yakıtla roketimizin uçuşunu gerçekleştirdik. Bu sonuçla Türkiye 3üncüsü olduk. Eğer içerisine mühimmat yüklerseniz füze olarak da kullanılabilir. 20 bin feete kadar hedefleri vurabilirsiniz. Drone ve İHAda yaptık. Biz öncelikle ilhamımızı Selçuk Bayraktardan aldık, devletimize büyük katkılar sağladığını gördük. Bizim de devletimize teknolojik anlamda bir katkımız olsun diye çalışıyoruz. Destek sağlanırsa biz de devletimize katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz” diye konuştu.

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Şu an seçim olsa hangi partiye oy verirdiniz?
Şu an seçim olsa hangi partiye oy verirdiniz?
Namaz Vakti 01 Nisan 2023
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı