Jeolog, Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, beklenen İstanbul depremi için, "Yakın sürede ve yıkıcı deprem beklemiyorum. Buna göre de bu faylar 6,5’lik deprem üretir. Ama bu demek değil ki yıkmaz, hasar yaratmaz! Zemini çürük yerlerin üzerine inşa edilmiş çürük binaların tamamını yıkar!" yorumunu yaptı.

HaberTürk yazarı Sevilay Yılman, Prof. Dr. Üşümezsoy'un 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin ardından kendisine yaptığı açıklamada, "Beklediğimiz yüzyıl depremi buydu. Bundan sonra Marmara’da onların dediği gibi büyük yani yıkıcı bir deprem olmaz. En fazla 6,5 olur. O da öyle denildiği gibi bir yıkıma neden olmaz! ” dediğini hatırlattı.

Üşümezsoy, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yeniden tartışılmaya başlanan olası İstanbul depremi hakkında şunları söyledi:

"İstanbul için beklediğimiz yüzyıl depremi 17 Ağustos 1999 depremiydi. Hatırlarsın sen de. Bazıları, 'Adalar kırılmadı, kırılacak ve büyük deprem olacak' dedi. Ben ne dedim, depremin sonrasında? Fayın Yalova-Çınarcık tarafından gittiğini söyledim. Bu görüşüm sonradan da Fransız Rolando Armijo’nun başında olduğu araştırma gemisinin Marmara Denizi'nin tabanına inmesiyle kesinleşti! Ben haklı çıktım ama kimse bunu görmüyor, konuşmuyor.

24 sene evvel ne dediysem o noktadayım ve bir gün tarih beni haklı çıkaracak!

Yakın sürede ve yıkıcı deprem beklemiyorum. Marmara Denizi'nde yapılan son taban çalışmalarını dikkate alarak bunu söylüyorum. Yani bu sözlerim bilimsel gerçeklere dayanıyor. Buna göre de bu faylar 6,5’lik deprem üretir. Ama bu demek değil ki yıkmaz, hasar yaratmaz! Zemini çürük yerlerin üzerine inşa edilmiş çürük binaların tamamını yıkar! Zemini sağlam olsa da çürük olan binaları yine yıkar! Bunun için de elbette ki hemen önlem alınması lazım İstanbul’da!"

Kaynak: t24

Emeklilere yeni destekler gündemde Emeklilere yeni destekler gündemde