İtalya’nın Kuzey bölgesinde Toskana civarında yer alan Pisa kulesi, Vaftizhane ve Şehir Katedrali UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır. Hem İtalya’nın hem de dünyanın en önemli sembollerinden biri olan ve mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında gösterilen Pisa kulesi, olağanüstü güçler ile bağdaştırılsa da asıl kaynağı mimaridir.

Pisa Kulesi Neden Yamuk?

1173 yılında yapımına başlanan Pisa kulesinin ilk aşamasında 1. ve 2. katlarda sorun olmamasına rağmen 3. kattan itibaren ağırlığı ile güney kısmına doğru eğilmeye başlamıştır. Toplamda 199 yıl yapımı devam eden Pisa kulesi sadece ilk 5 yılında dik durmayı başarmıştır.

Savaşlar sebebiyle bakımsız kalan Pisa kulesinin yapımına 1272 yılında devam edilmiştir. İlk olarak kulenin dengelenmesi planlanırken 7. kata gelindiğinde tekrardan eğilmeye başlayan kule, savaşların yeniden başlaması yüzünden 1319 yılında ancak tamamlanabilmiştir.

Pisa kulesinin yamuk olmasının nedeni inşa edilen toprağın elverişsiz olmasıdır. Pisa kulesinin yıkılmamasının sebebi ise ağırlık merkezinin izdüşümü kendi temel dairesinin içinde kaldığı için yamuk olmasına rağmen yıkılmasını engelliyor. Kule, güvenlik nedeniyle 1990 ila 2001 yılları arasında proje çalışmaları ile ziyarete kapatılmıştı.