Çalışan annelere devlet tarafından sağlanan pek çok ödeme bulunuyor. Bunlardan biri de emzirme ödeneği olarak bilinen süt parası. Çalırken doğum yapan annelerden hem SGK’lı hem de Bağkur’lu olanlar emzirme ödeneğinden faydalanabiliyor. Bir kerelik verilen ödeme her yıl artıyor. Peki, Süt parası ne kadar? Süt parası başvurusu nasıl yapılır, kimlere verilir? Süt parası ne zaman yatar? İşte Süt parası alma şartları…

Doğum yapan anneye devlet tarafından birçok destek veriliyor. Yapılan bu yardımlar arasında emzirme ödeneği olarak bilinen süt parası yer alıyor. Devlet ister çalışsın ister çalışmasın doğum yapan her anneye iki önemli ödeme yapıyor. Devletin yaptığı bu doğum yardımları, süt ve emzirme parası olarak da adlandırılıyor. Süt parası pek çok yeni anne tarafından merak ediliyor. Peki, Süt parası ne kadar? Süt parası başvurusu nasıl yapılır, kimlere verilir? Süt parası ne zaman yatar? İşte Süt parası alma şartları…

SÜT PARASI (EMZİRME ÖDENEĞİ) NEDİR?

Süt yardımı, 2015 yılından sonra doğum yapan anneler adına verilen maddi destek yardımıdır. Süt parası halk arasında emzirme ödeneği olarak da biliniyor. Bütün annelere yapılan süt yardımının çerçevesi ilgili kurum ve bakanlık tarafından çerçevelen bir şekilde uygulanıyor. Devlet tarafından; çalışan annelere veya eşi sigortalı olmayan çalışan babalara ödenen süt parası yardımı, bir defaya mahsus olmak üzere doğum yaptıktan sonra veriliyor.

SÜT PARASI KİMLERE ÖDENİR?

4A (SSK) ve 4B (BAĞ-KUR) sigorta kollarına mensup olarak hizmet akdine bağlı ya da kendi adına ve hesabına yaptıkları çalışmalardan dolayı aylık alan anneler ve babalar emzirme ödeneği desteğinden yararlanabiliyor. Süt parasından bütün anneler yararlanamaz. Sadece SSK'lı olarak çalışan annelere ya da SSK'lı olarak çalışan babaların çalışmayan eşlerine yapılır.

SÜT PARASI NASIL ALINIR?

-  Annelere yapılan süt parası ödemeleri, sadece bir defaya mahsus bir şeklide veriliyor.

- SSK’lı olarak çalışan kadınlar ya da SSK’lı erkeklerin çalışmayan eşleri adına, emzirme ödeneği hazırlanıyor.

- 4A ve 4B sigortalılar ya da sigortalıların eşleri, emzirme ödeneğinden yararlanabilir.

- 2015 yılından itibaren verilmeye başlanan süt parası 2015 yılından sonra doğan çocukların her biri için ayrı olacak şeklide ödemesi yapılır.

SÜT PARASI DESTEĞİ ŞARTLARI NE?

Süt parası başvurusu yapmak şu şartlar aranıyor:

- Süt parası ödemeleri, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan tüm annelere verilir.

- Süt parası almak için kadınların sigortalı olarak çalışması ya da eşlerinin sigortalı olması gerekir.