Türkiye'de Eğitime Güven Anketinde Korkutan Sonuçlar

Türkiye'de 10 kişiden sadece 2'si eğitim sistemine güveniyor

Gündem 24.08.2023, 14:06
Türkiye'de Eğitime Güven Anketinde Korkutan Sonuçlar

Türkiye, OECD ülkeleri arasında halkı eğitim sistemine en az güvenen ülke. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatının (OECD) son raporu, Türkiyede halkın sadece yüzde 21inin eğitim sistemine güvendiğini ortaya koydu. Bu oranla Türkiye tüm OECD ülkeleri arasında son sırada yer alıyor.

OECD ülkeleri ortalaması yüzde 66.8. Fahiş özel okul ücretlerinin gündem olduğu, iyi eğitimli gençlerinin yurtdışı fırsatlarının peşine düştüğü Türkiye, bu veriye göre eğitim sistemine güvende OECD ortalamasının oldukça altında yer alıyor.

Rapora göre Türkiyenin bir üzerinde Litvanya, yüzde 37 ile yer alıyor, Macaristan halkının ise yüzde 47si ülkedeki eğitim sistemine güveniyor. Ülkesindeki eğitim sistemine en çok güvenenler yüzde 87 ile Norveçliler.


PISA verileri bu güvensizliğin arka planını yani eğitimdeki sıkıntıları ortaya koyuyor. 15 yaş grubundaki öğrencilerin bilgi ve becerilerinin değerlendirildiği "Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı" (PISA) verilerine göre Türkiye okumada 37 ülke içinde 31inci, matematikte ise 33üncü sırada yer alıyor.

Küçük yaşta eğitimde Türkiye en alt sırada

OECD raporu küçük yaşta eğitimin öneminin altı çizilerek 3 yaşında eğitime dahil olma oranının OECDde yüzde 74e, 4 yaşında eğitime dahil olma oranının ise yüzde 88e yükseldiğini ortaya koydu. Fransa, İrlanda, İsrail, Japonya ve İngilterenin erken eğitime başlama oranında ilk sırada yer aldığı raporda Türkiye 4 yaşında eğitime dahil olma oranında yüzde 34 ile en alt sırada gösteriliyor.

Gençler ne eğitimde ne işte

OECD raporunda ne eğitimde ne de işgücünde olan 15-29 yaş arası gençlerin oranı da ele alındı. Bu oran ne kadar düşük ise, o ülke tüm vatandaşlarına her türlü sosyo ekonomik farklılığa rağmen eşit fırsatlar sunuyor olarak değerlendiriliyor. OECD, bu oranı azaltmanın ülkeler için en önemli görevlerden biri olduğunun altını çizdi.


Raporda Türkiye en yüksek ne eğitimde ne de işgücünde olan gençlerin oranında yüzde 28.7 oranı ile zirvede. Yani Türkiyede 15-29 yaş arasındaki gençlerin yüzde 28.7 gibi çok yüksek bir oranı ne herhangi bir eğitim alıyor ne de bir işte çalışıyor.

Türkiyeyi yüzde 27.1 ile Kolombiya, yüzde 26 ile İtalya izliyor. Raporda, Hollanda (%7.4), Lüksemburg (%7.8) ve Norveçin (%8.4) en düşük ne eğitimde ne istihdamda olan genç oranına sahip ülkeler olduğunu vurgulandı.

Hukuk sistemine güven ortalamanın altında

Yatırım ve ekonomik büyümenin temel koşullarından hukuk sistemine güven de OECD raporunda ele alınan konular arasında yer alıyor. Buna göre Türkiyede halkın yüzde 33ü hukuk sistemine güven duyuyor.

Bu oran da yüzde 55.7lik OECD ortalamasının oldukça gerisinde. Ancak Türkiyenin gerisinde ülkeler de var; Şili ve Slovakya. Bu sıralamada zirvede Norveç yer alıyor. Norveç halkının yüzde 87si ülkesindeki hukuk sistemine güven duyuyor.

Sağlık sistemine güvende

Türkiye ortalamanın gerisinde Türkiye sağlık sistemine güvende yüzde 50 barajını aşıyor ancak OECD ortalaması olan yüzde 67.7nin gerisinde yer alıyor. Türk halkının yüzde 58i ülkedeki sağlık sistemine güvenirken bu oran en düşük yüzde 41 ile Kolombiyada. İsviçre ise yüzde 92lik oranla zirvede yer alıyor.

Özlem Ermiş Beyhan

DÜNYA

Yorumlar (1)
Okulun Dertleri 1 ay önce
Doğru eğitim öğretim iç açıcı yerlerde değil.Sayın bakana güveniyoruz o çözeceğe benziyor.Okullarda işi gücü ihale,ödenek,fatura işleri,tefbis ,mys,kbs derken her yer şifre rakam modül muhasebe.Okul idarecileri adeta sarhoş gibi gezer oldular.Bu okul idaresinden alınarak il ilçedeki memurlara şeflere şube müdürlerine verilmeli doğrusu bu onlar kursa giderek iş bölümü yaparak bunu başarabilirler.İl ilçede ne kadar memur varsa hepsinin yaptığı işi okulda müdür yardımcılarına yüklediler son zamanlarda bu moda oldu.Peki yüzlerce öğrencisi ,velisi,öğretmeni olan onlarmı biz mi.Bu saymanlık işleri idareden alınmalı ki eğitim öğretimplan proje işlerine rehberliğe daha fazla zaman ayırabilsin idareciler okulda.Bu ciddi bir konudur.Yazılır çizilir ama çözüm malesef yok şu ana kadar.Öğretmene mesai gelmeli öğrencilerinin dosyasını e okulda doldurmayan yüzlerce arkadaşımız var kusura bakmasınlar.Okul dağıldıktan sonra plan ,proje,araştırma,rehberlik,geliştirme,takip vb.Öğretmenlrimiz çalışabilir.OGYE diye bir kurul var kendi var icratı yok göstermelik herşey.Zümreyi bile internetten indirip getiriyorlar.Yazık yarım saat ayır toplan hocam da bir işe yarasın lütfen toplanmış gibi yapma.İdare,öğretmen,hizmetli herkes işini tam ve doğru ekip ruhu içinde yapmalı ekibi bozanlar idarenin ortak raporuyla önce uyarılmalı sonra okulda gönderilebilmeli.İki kişinin okulun düzenini bozmasına ardına dayı alarak siyaset sebdika alarak okul idaresini tehdit etmesine göz yumulmassa bu ülkede eğitim şaha kalkar demedi deme.
Günün Anketi Tümü
Şu an seçim olsa hangi partiye oy verirdiniz?
Şu an seçim olsa hangi partiye oy verirdiniz?
Namaz Vakti 02 Ekim 2023
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı