Mübarek üç ayların başlamasıyla birlikte bu ayların faziletlerinden faydalanmak isteyen Müslümanların en çok gerçekleştirdikleri ibadetlerden birisi olan oruç ibadeti için imsak ve iftar saatleri önem arz etmektedir. 26-45 boylamları arasında yer alan Türkiye'nin en doğudan en batıya 76 dakikalık saat farkı bulunmaktadır. Bu durum iller arasında iftar ve sahur saatlerinde farklılıklar ortaya çıkartmaktadır.

Üç Ayların ilki Receb ayı, ikincisi Şaban ayı ve Üçüncüsü Ramazan ayıdır. Bu mübarek üç ayı bol bol dua ederek, kaza namazı kılarak, hastaları ziyaret ederek, küsleri barıştırarak, borçlulara yardım ederek geçirmeliyiz. 3 aylarda kaç gün oruç tutulur sorusunun kesin bir yanıtı olmamakla birlikte Hz. Muhammed üç aylarda bol bol nafile orucu tutardı.

DİYANET 3 AYLAR TAKVİMİ

Diyanet İşleri Başkanlığı 2021 yılına dair takvimi yayınladı. 

Receb Ayı'nın 1. Günü Üç Ayların Başlangıcıdır ve 13 Şubat 2021 tarihine denk gelmektedir.
Receb Ayının 6. Günü Regaib Kandili'dir ve 18 Şubat 2021 tarihine denk gelmektedir.
Receb Ayının 26. Günü Miraç Kandili'dir ve 10 Mart 2021 tarihine denk gelmektedir.
2021 Yılı Receb Ayı 13 Mart 2021 tarihinde sona erecek. 
2021 Yılı Şaban Ayı 14 Mart 2021 tarihinde başlayacak ve 12 Nisan 2021 tarihinde sona erecek.
Şaban Ayı'nın 14. Günü Berat Kandili'dir ve 27 Mart 2021 tarihine denk gelmektedir. 
2021 Yılı Ramazan Ayı 13 Nisan 2021 tarihinde başlayacak.
Ramazan Ayı'nın 26. Günü Kadir Gecesi'dir ve 8 Mayıs 2021 tarihinde denk gelmektedir.
2021 Yılı Ramazan Ayı Arefe Günü 12 Mayıs 2021 tarihindedir.

Hadis- Şerif’te ‘’Receb-i Şerîf’in birinci gününde oruç tutmak üç senelik, ikinci günü oruçlu olmak iki senelik ve yine üçüncü günü oruçlu bulunmak bir senelik küçük günahlara kefaret olur. Bunlardan sonra her günü bir aylık küçük günahların af ve mağfiretine vesile olur.’’ denilmektedir.

Peygamberimiz, özellikle Regaip gecesi, Şaban'ın 15. gecesi (Beraat kandili), cuma geceleri, Ramazan ve Kurban Bayramı geceleri yapılan duaların geri çevrilmediğini belirtir.

İbn Abbas "Efendimiz, Recep ayında o kadar çok oruç tutardı ki hiç iftar etmeyecek sanırdık. Bazen de Recep ayında oruca o kadar ara verirdi ki hiç tutmayacak sanırdık." derdi.

Hz. Aişe ‘’Peygamberimiz perşembe ve pazartesi günkü oruca önem verirdi. O şöyle buyururdu: "Bu iki günde ameller Yüce Rabbe iletilir. Ben de bu esnada oruçlu olmayı severim." derdi.

Ebu Davud'ta, hiç ara vermeden devamlı surette oruç tutan bir zata Peygamberimiz Aleyhissalatü Vesselamın bazı tavsiyelerden sonra şöyle buyurduğu rivayet edilir:

"Haram aylarından bazısını tut, bazısını bırak, haram aylarda tut ve bırak, haram aylarda tut ve bırak. Resulullah 'tut' dedikçe, üç parmağını yumdu, 'Bırak' deyince de üç parmağını bıraktı." Böylece Peygamberimizin o zata, "Üç gün tut, üç gün ara ver." dediği anlaşılıyordu." 

Receb-i Şerifinizi ve Bil Vesile Mübarek Üç Aylarımızı Tebrik Eder, Alem-i İslam'a Hayırlı Olmasını Yüce Mevlâ'dan Niyaz Ederim.

*Peygamberimiz Aleyhissalatü Vesselam Üç Aylar Geldiğinde Şöyle Dua Ederdi

اللَّهُمَّ بَارِكْ لَنَا فِي رَجَبٍ وَشَعْبَانَ وَبلغنا رَمَضَانَ

*“Allahümme bârik lenâ fî Recebe ve Şâ’ban ve belliğna Ramazan'e.”*

"ALLAH'ım; Recep ve Şaban Aylarını Bizim İçin Mübarek Kıl ve Bizi Ramazan Ayına Ulaştır". Âmin

*Selam Ve Dua İle*..